Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 22:32 2 995 6

Сръбските власти задържаха 4500 нелегални мигранти, при които откриха наркотици и оръжия

  • нелегални мигранти-
  • задържани-
  • наркотици-
  • оръжия-
  • трафик на хора-
  • сърбия

Много мигранти пресичат границите с помощта на контрабандисти

Сръбските власти задържаха 4500 нелегални мигранти, при които откриха наркотици и оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Задържани са хиляди мигранти от сръбската полиция в продължение на две седмици ежедневни акции, които са проведени в северните и източните райони на страната. Операцията е общонационална и е започнала две седмици след престрелката, при която загинаха трима мигранти, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус.

В сряда сръбското вътрешно министерство заяви в изявление, че от 27 октомври насам е арестувало около 4500 мигранти в общините Суботица, Сомбор и Кикинда, което е близо до унгарската граница на север, до град Пирот на югоизток и до границата с България. Мигрантите са преместени в лагери, контролирани от правителството.

Осем контрабандисти и 119 души са били арестувани по обвинения за трафик на хора и незаконно притежание на оръжия и наркотици.

Полицията иззе пет автомата, пет пистолета, над 1500 патрона от различен калибър, стотици задгранични паспорти и претърси повече от 81 000 коли и над 300 жилища.

"МВР ще упорства до решаване на проблема с незаконната миграция и прекъсване на веригата за контрабанда на хора", се казва в съобщението.

Министерството не посочва откъде са дошли мигрантите, но повечето от тези, които използват балканския маршрут в ЕС, обикновено са от Близкия изток, Афганистан, Пакистан и Северна Африка. Маршрутът минава през Турция, България, Северна Македония и Сърбия.

Много мигранти пресичат границите с помощта на контрабандисти, които понякога са въоръжени, а престрелките са чести.

Миналия месец трима мигранти загинаха при престрелка близо до границата на Сърбия с Унгария, маршрут, който все по-често се използва от трафикантите на хора.

Директорът на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище, Радош Джурович, казва:

"Това са организирани банди, които не се състоят само от престъпни членове на мигрантското население, но също и ... наши граждани. Те прехвърлят хора през границите и вземат огромни пари“.

Сърбия, кандидат за членство в Европейския съюз, провежда съвместни гранични патрули с членовете на ЕС Унгария и Австрия. Белград се ангажира да приведе визовите си политики в съответствие с тези на ЕС, за да помогне за спиране на потока от нелегални мигранти на запад.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор
    А бе гургури, кога ще оправите падащото меню "още новини"?
  • 2 Няма начин да са дошли от България

    10 1 Отговор
    Нашите граници за непревзеваеми, с 50 души допълнително на южната.
  • 3 Перо

    10 1 Отговор
    Сега е редно да поканят Урсула, БГ Гл.Секретар на МВР и австрииските власти и да разпитат мигрантите от къде са минали и да погледнат през крив макарон за Шенген!
  • 4 Немам думи !

    7 0 Отговор
    И ние ловим.....Пеперуди 😂
  • 5 Вий помните ли,О ,Госпожо

    2 0 Отговор
    Завършил право в ЮЗУ ,основател на партия на БРАТчедите , районен сайбия в Ямболско , по тих от водата и по нисък от тревата когато получава МИЛИОНИ от поръчки .Е ,знайно е що става от Марица до Черно море по границата , а Ямболско е половината от нея . Госпожо Държава България , що не вземете да си вдигнете гащите и да се изправите ...???? Щото още дълго ЛГБТ - итата ще Ви затварят ШИБАН-генската врата .
  • 6 Тези

    4 0 Отговор
    Защо не мигрират към богатите арабски държави,много ясно защото имат много строги закони.
Новини по държави: