Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 07:18 4 037 13

Пуснаха предсрочно Ембака

  • затвор-
  • ембака-
  • убийство-
  • присъда

Емил Първанов бе осъден за убийството на легионера Николай Чивиев

Санданчанинът Емил Първанов - Ембака излезе предсрочно на свобода с решение от август на Софийски градски съд, потвърдено от Апелативен съд - София.

Първанов бе осъден за убийството на легионера Николай Чивиев на 26 юни 2015 г. Тогава Чивиев работел като охранител на строежа на участък от магистрала "Струма" край Сандански. Първанов пък се опитал да мине с колата си през затворения път и около 13,30 ч. двамата се скарали. Ембака хвърлил камъни по Чивиев и с един от тях го уцелил по главата, в резултат на което охранителят починал. На първа инстанция Окръжният съд в Благоевград даде 12-годишна присъда, но на следващи инстанции тя бе намалена на 8 г.

В началото на тази година режимът на изтърпяване на наказанието му е променен и е бил в общежитие от отворен тип. Веднага е започнал работата на външен обект в община Своге. Получавал е 8 награди за добро поведение, не е наказван, става ясно от справката от Софийския затвор. Награждаван е с похвали, свиждания с удължено време, извънредни хранителни пратки. В последните две години полагал доброволен труд в пералнята. Също така е продължил основното си образование, като успешно е завършил 9-11-и клас в училището на Затвора.

По време на делото в СГС прокурорът и администрацията на Затвора са изразили становище, че не са събрани достатъчно и категорични доказателства за неговото поправяне. "Първанов търпи едно общо наказание от 8 години лишаване от свобода по общо три присъди, като същото не е било завишено. Най-тежкото наказание е било определено под предвидения в закона минимум при условията, т.е. още при налагане на наказанието е направен толеранс по размера му. Изтъква се семейното положение на лицето, че е женен, има две малолетни деца, като едно от тях има здравословни проблеми, но от справката за съдимост се вижда, че е осъждан многократно, като част от деянията са извършени както преди сключването на брака и раждането на детето, така и след това, т.е. тези обстоятелства не са оказали влияние върху неговото поведение. В тези 8 години са приспаднати почти 1,5 предварителен арест и година и 2 месеца с печелене от работа, т.е. реално престоят в местата за лишаване от свобода е по-малък и, съответно, възможността за провеждане на корекционна дейност е по-малка", твърди прокурорът, цитиран от "24 часа".

"При престоя ми за изтърпяване на моето наказание имах време да преосмисля случилото се, за което много съжалявам. Моля, да ми да ми дадете шанс да изляза на свобода, да мога работя и да се грижа за своето семейството с честен труд. През престоя си съм проявявал нужното уважение към администрацията на Затвора, участвал съм в мероприятия, завърших 11 клас, работя. Считам, че съм готов да живея на свобода. В момента живея на постоянен адрес в гр. Сандански, където са и родителите и семейството ми", каза пред съда Първанов.

Той фактически е изтърпял шест години, един месец и пет дни "лишаване от свобода", от работа са му зачетени 1 година и 3 месеца, а остатъкът е 7 месеца и 25 дни. Докато е изтърпявал наказанието си, жена му е родила второ дете, стана ясно в съдебната зала.

Съдът намира, че са налице условията за условно предсрочно освобождаване. Постанови изпитателен срок в размер на 7 месеца и 25 дни, като пред това време ще има пробационна мярка - задължителна регистрация по настоящ адрес с явяване и подписване пред пробационен служител 2 пъти седмично.

Източник: novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как може да няма 9ти клас

    49 0 Отговор
    Но да е имал книжка...

    Коментиран от #5

  • 2 Ханс

    3 7 Отговор
    Еи сега ще ги поибе Ембака.
  • 3 Без ДДС

    57 0 Отговор
    Орден Стара планина да му дадат.
    Убил човек,няма проблем.
    Позор за съдебната система.
  • 4 това не е държава!!!

    47 0 Отговор
    всеки ден срам какво е това нещо ??? някакъв нагъл селски бек искал да мине през затворен участък от пътя защото не му се обикаля(не му се спазва закона…) и започнал да се кара с охранителя че и го убил от простащината си какъв малоумник трябва да си да хеърляш камъни по човек??? и така стигаме до помилването му от съдиите първо и после от затвора и така ето ни тук в ДЕМОНкратична българия за умишлено убийство 6г. затвор при много други присъди преди това ?!?!?!?!? е това е срам за българския народ дано съдиите ги споходи подобна участ …
  • 5 съвсем нормално

    41 0 Отговор

    До коментар #1 от "Как може да няма 9ти клас":

    според българското законодателство за книжка трябва да имаш 8-ми клас завършен… въпроса е циганите без никакво образование как вземат книжки??? някой да е виждал м а н г а л в учебна кола?

    Коментиран от #7

  • 6 Aлфа Bълкът

    27 0 Отговор
    Малко объркана статия, продължил основното си образование и изкарал 11 клас?
    Основното по мое време беше до 8-и клас и с него може да вземеш книжка!
    Сега го направиха до 7-ми клас, но очевидно говорим за някакъв примат.
  • 7 Дядото

    2 29 Отговор

    До коментар #5 от "съвсем нормално":

    ...аз съм виждал майкати в учебна кола , какви легенди се носят сред инструкторите за уменията и да превключва с лоста ...и колко обича да пие млякото им , щото е гъсто и богато на витамини... :)
  • 8 Голата истина

    11 0 Отговор
    Поредното черно петно за милостивият български съд.
  • 9 е, ако беше убил жена

    6 2 Отговор
    бая голяма присъда щяха да му да праснат при положение наскоро на някакъв му лепнаха 6г че опитал да изнасили на улицата само опипвайки я. И по традиция жените убили мъже почти не лежат
  • 10 Ха...

    7 0 Отговор
    ....още случки от абсурдистан !
    Е, за тази реалност ли гласувахте всички 33 години подред ?!
  • 11 Емо

    11 1 Отговор
    Доста добре, за убийство 8 г., а оня, който откраднал 500 кг. въглища - 6 години.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.