Last news in Fakti

20 Януари, 2024 20:30 2 503 15

Ръст на автоглобите в резултат на сигнали на граждани

  • кат-
  • полиция-
  • шофьори
Ръст на автоглобите в резултат на сигнали на граждани - 1
Снимка: БГНЕС

Все по-често русенската полиция успява да разследва и накаже шофьори - нарушители, благодарение на отговорната позиция на гражданите. Всеки ден в социалните мрежи те публикуват десетки видеа с водачи, които не спазват правилата за движение. Само миналата година близо 90 процента от шофьорите в клиповете са открити и санкционирани от "Пътна полиция".

Мобилни телефони, видеорегистратори и социални групи – това са най-често срещаните "оръжия" на активните граждани, които търсят справедливост на пътя. "Аз съм подавал сигнали, даже аз карам в момента шофьорски курсове, през 2-3 минути правят нарушение - без мигачи, секат пътища, в грешни посоки влизат, спират, където не трябва, пред очите ми, докато шофирам", казва шофьор, цитиран от БНТ.

"Бях свидетел в Германия - една кола, която беше паркирала с едната гума на тротоара и мина дама с количка, не ѝ пречеше, но това беше нарушение. Тя подаде сигнал и най-интересното беше, че тя изчака да види дали някой ще се отзове. Аз съм за повече контрол, а не само приказки".

Други разчитат на старомодния начин да докладват на полицията, въпреки че той е по-малко ефективен.

"По възможност винаги записвам номера на автомобила, подавам сигнал, да и съм го правила. Всяка една взета мярка би намалила произшествията доста".

Целта на членовете на социалните групи, които публикуват видеа с нарушения, е да променят културата на пътя. И успяват, защото десетки нарушители вече са с глоби.

"По всички подадени сигнали в сектор "Пътна полиция" се образуват проверки, по които се събират доказателства за извършени нарушения. Шансът да попаднем ние при качен сигнал в социална мрежа е малък. Полезно е и за гражданите и за нас, да се изпращат сигналите на страницата на ОД на МВР-Русе, за да предприемем съответните действия", обясни гл. инспектор Николай Ненков - началник на сектор "Пътна полиция" - Русе.

От "Пътна полиция" заявиха, че всеки гражданин, подал сигнал, ще получи писмен отговор дали срещу нарушителя е образувано производство.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шопо

    29 8 Отговор
    В ада има казани в които се пекат грешниците, до казана с българите пазач няма.
    Ако някой тръгне да излиза другите го дърпат надолу.
    Двама Българи чета, трима чета с предател.

    Коментиран от #3

  • 3 Стефан

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    В днешно време предателите са на почит, в министерски съвет е пълно с такива.
    В парламента също.

    Коментиран от #4

  • 4 ТаУмВзе

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    То друго освен Крадливи Предатели нема. Накъдето и да погледнеш. За тва сме на тоя хал. Ейго, Сърбия от етнорелигиозна Война излезе и е по добре в пъти от нас. Кво друго като пример да е.
  • 5 Топачи ньедни

    15 4 Отговор
    Правилно в ада до казана на българите пазач нема....
  • 6 Да се очаква и

    12 3 Отговор
    ....ръст на неразкритите убийства...
  • 7 Сега, някой , който

    19 8 Отговор
    Наистина с поведението си на пътя застрашава живота на останалите участници в движението ДА с две ръце ЗА! Подавайте сигнали.Например виждал съм някви хлапета с БМВ -та как дрифтят в кръгово или си правят гонки по улиците....затова да ,ама сега ,че някой паркирал където намерил за добре и за малко да си свърши работата или някви незначителни нарушения ,не ,не съм съгласен...Такива работи правим всички в ежедневието си и в тия пренаселени градове....

    Коментиран от #8

  • 8 Почти

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сега, някой , който":

    съм съгласен с теб,но бих добавил, че и тия с "жипувити" и с "луксознити" катафалки с еднакви номера,които спират по пешеходни пътеки и места за инвалиди също трябва да се включат в докладването.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Правилно

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Почти":

    Тях ги пропуснах,макар че и аз имам "жип" ама не си позволявам да спирам на инвалидни места и пешеходни пътеки.
  • 11 Не само пред Кауфланд

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Почти в добавка":

    И пред Лидъл съм виждал такива хубавци до входа ...Още малко вътре ще вкара таралясника...С кеф да му удариш един ключ от край до край....

    Коментиран от #13

  • 12 Лумпен

    11 5 Отговор
    Народ от предатели !
    Това е целта държавната мафия.
    Да се топим един друг!
    Те да си крадат необезпокоявани и да се кефят на малоумните си избиратели...!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 карача

    5 0 Отговор
    Еее.... нали снимки и видео без специални средства и разрешение не е доказателство.Как ще прави разследване.В наказателното постановление трябва да е посочено по чий сигнал е направено.Обжалване и без свидетели автора на сигнала е загазил.
  • 15 Новговор

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лумпен":

    " Отговорно поведение на гражданите " е демократичното название на доносничеството.