Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 13:52 1 250 7

Прокуратурата проверява преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса. Оказаха се 25 - от 2004 г. до момента

  • прокуратура-
  • проверка-
  • преписки-
  • мартин божанов - нотариуса-
  • 25

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други

Прокуратурата проверява преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса. Оказаха се 25 - от 2004 г. до момента  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Борислав Сарафов разпореди служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса, който беше показно разстрелян в София, съобщават от пресцентъра на ПРБ.

Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други. Сред преписките има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

По отделени материали от същата преписка в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27.12.2023 г.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от СРП, както и от други прокуратури, на въззивните прокуратури се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    6 1 Отговор
    Злото в България се казва Пеевски-ДПС

    Коментиран от #4

  • 2 Тома

    9 0 Отговор
    Важното за прокуратурата е че за това време са вкарали в затвора много които са крали кокошки защото те нямат кеш за тях
  • 3 Ник.А

    1 0 Отговор
    Сетила се Мара,да се побара...
  • 4 Шопо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Злото в България е на улица Козяк.

    Коментиран от #6

  • 5 Цацаров

    1 0 Отговор
    Сега всички прекратили производства да се разследват и да се вкарват в панделта.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.