Last news in Fakti

11 Март, 2024 13:05 1 204 2

Спецкомисията към ВСС поиска от ГДБОП докладите за Нотариуса и за Пепи Еврото

  • всс-
  • гдбоп-
  • доклади-
  • мартин божанов - нотариуса-
  • пепи еврото

От прокуратурата кадровиците иска данни за броя на досъдебните производства и предварителните проверки срещу съдии  в периода от 1 януари 1998 година  до настоящия момент. Пита се и кои са съдии и как са приключили делата

Спецкомисията към ВСС поиска от ГДБОП докладите за Нотариуса и за Пепи Еврото - 1
Снимка: БГНЕС

Специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която проучва участие на съдии в нерегламентирани кръгове за влияние в съдебната система, е поискала от ГДБОП двата доклада, въз основа на които са започнали разследванията срещу убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса и издирвания бивш следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Това става ясно от публикувания на интернет страницата на Съвета протокол от заседание на Комисията, съобщават от БНР.

По публична информация докладите са били изпратени в прокуратурата през 2022 година. Този, свързан с Петьо Еврото - до Върховната касационна прокуратура, а този срещу Нотариуса - в Софийската градска прокуратура. От МВР е поискана и информация има ли и други проверки, свързани с Мартин Божанов.

От прокуратурата кадровиците иска данни за броя на досъдебните производства и предварителните проверки срещу съдии в периода от 1 януари 1998 година до настоящия момент. Пита се и кои са съдии и как са приключили делата.

Информация за броя на исканията за прилагане на специални разузнавателни, освен спрямо съдии, но и срещу прокурори и следователи, ще се иска от председателя на Апелативен съд - София. Кадровиците питат и от кои органи са били исканията, има ли постановени откази, за предотвратяване или разкриване на какви престъпления са били поискани СРС-тата и по колко от тях са били изготвени веществени доказателствени средства. Тук периодът е 3 януари 2012 - 29 февруари 2024 година.

Специалната комисия към ВСС е решила още да бъде изготвен систематизиран преглед на всички медийни публикации по случаите "Нотариуса" и "Осемте джуджета", както и да се изиска информация за мерките за неотклонение, гледани в закрития специализирания съд, по отношение на Веселин Денков, основен герой в разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол", осветило още през 2021 година групата за влияние в съдебната система около Мартин Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анифре

    3 0 Отговор
    Ще ги поиска официално и след 5 години ще им ги откажат...ай моля ви са дръЖти бембения пирът.
  • 2 каскета

    2 0 Отговор
    Закриха специалната прокуратура,специализирания съд,а специалната комисия кога те крият ясенчо тодоров, сарафов и компанията им мафиотска