Last news in Fakti

29 Септември, 2014 12:20 4 418 0

Васил Михайлов и Стефка Янорова пият "Брудершафт"

  • театър 199-
  • "брудершафт"-
  • пиеса-
  • анатолий крим-
  • васил михайлов-
  • стефка янорова-
  • асен шопов

За премиерата на спектакъла в Театър 199 пристига авторът - прочутият Анатолий Крим

Васил Михайлов и Стефка Янорова пият "Брудершафт" - 1
Снимки: Симон Варсано

Утре (вторник) от 20.00 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера „Брудершафт“ - пиеса от украинеца Анатолий Крим под режисурата на доайена Асен Шопов. В спектакъла участват големият Васил Михайлов и прекрасната Стефка Янорова. Сценографията е на Владо Шишков. 

Авторът Анатолий Крим, който неведнъж е идвал в България и преди няколко години посети в Театър „Българска армия“ реализацията на друга своя пиеса с Васил Михайлов - „Завещанието на целомъдрения женкар“, сега отново ще уважи родната премиера на творбата си.

„Брудершафт“ е ритуал за сближаване, в който двама души, кръстосали ръце през лактите и гледащи се в очите, отпиват от чашите си с алкохол.

...Домът на Степан Николаич. Мебели от съветската епоха, ергенски безпорядък. През прозорците се виждат железопътни релси. От близката гара долита монотонният глас на диспечер. След няколко секунди профучава влак, надува свирка, и с мощното си тракане разклаща целия квартал...

Така започва пиесата „Брудершафт“. Съвременната комедия ще ни разкрие заплетените взаимоотношения между пенсионирания железничар Степан и красивата му непозната гостенка – София Александровна. Бившата учителка  ще въдвори ред в жилището и в живота на мъжа. Но ще успее ли той да разгадае какво се крие зад нейната поява?

Ролите изпълняват мощният актьор Васил Михайлов и ослепителната Стефка Янорова. Те ще ви запленят с убедителната си, задълбочена игра, с която пресъздават надиграването между своите герои.

А режисьорът-доайен Асен Шопов, с деликатно майсторство и прекрасно усещане за чаровното и нежното, разкрива най-тънките нюанси на сюжета.

Авторът Анатолий Крим е сред най-поставяните рускоезични драматурзи на нашето време. Постановките на текстовете на Крим по света са безчет. Дойде време Театър 199 да включи  в своята репертоарна палитра една от ярките творби на Крим – "Брудершафт". Насладете се на романтичната наздравица на фона на железопътния каданс.

Наздравицата „Брудершафт“ е синоним на липсващата близост между героите от пиесата на Анатолий Крим с оригинално заглавие „Дом за събаряне”.

„Брудершафт“ е жажда за още една глътка живот тогава, когато ти се струва, че щастието е останало някъде далече в спомените, събуждани от шума на преминаващия влак, отнасящ надеждата, още е възможна взаимност и щастие на мястото на отишлата си любов.

„Брудершафт“ не е мелодрама, а жестока картина на реалността в която живеем ние и нашите герои, в чиято история ние се оглеждаме с надеждата, нещата които ни правят малко по-щастливи, да се случват. „Брудершафт“ е… това, което искаме да се случи, обяснява режисьорът Асен Шопов.

Анатолий Крим е роден през 1946 г. в град Виница, Украйна. През 1974 г. завършва  Московския литературен институт „Максим Горки“, а пет години по-късно е приет за член на Съюза на писателите на СССР. Той пише и прозата, и драматургията си на руски език, но като всеки талантлив творец, по своето светоусещане е гражданин на цялата планета. Такава е и съдбата на литературното му творчество. Неговите романи, повести и сборници с разкази се печатат в огромни тиражи и се превеждат на множество езици. 

Най-известен, обаче, е като драматург. Пиесите на Анатолий Крим се играят по целия свят. В един момент в Украйна двадесет и седем театъра играят едновременно негови заглавия - „Дългият път към дома“, „Фиктивен брак“, „Евангелие от Иван“, „Есен във Верона“...

Удостоен е с редица национални и международни награди и отличия, сред които ордена „Св. Архистратег Михаил“ на Киевската патриаршия  за изключителни заслуги по възраждане на националната духовност и наградата за литература на Русия „Юрий Долгоруки“. 

От 2010 г. няколко български столични и извънстолични театри с успех представят пиеси на писателя. Сред тях са „За ползите от алкохолизма“, реж. Владо Петков; две постановки на „Прелестите на изневярата“, съответно на Йосиф Сърчаджиев и на Боил Банов, „Телефонен звън от миналото“, реж. Владлен Александров, „Завещанието на целомъдрения женкар“, реж. Ивайло Христов, „Квартет за двама“, отново под режисурата на Владо Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА