Last news in Fakti

27 Март, 2024 10:32 1 670 2

27 март: Световен ден на театъра

  • театър-
  • сценични изкуства-
  • постановки-
  • пиеса-
  • моноспектакъл-
  • празник-
  • световен ден на театъра

Днес празнуваме сценичните изкуства и отпечатъка, който са оставили върху човешката история

27 март: Световен ден на театъра - 1
Снимка: Shutterstock

На днешния ден - 27 март, отбелязваме Световния ден на театъра - празник на културата, артистичността, творчеството и дълбоко под тях - човешката душевност, вдъхновила хиляди пиеси, моноспектакли и незабравими сценични творения.

Театърът е уникална и интригуваща част от културата, която не спира да се развива с времето. Думата “театър” произлиза от древногръцка дума, която означава “място за гледане”, и това определение продължава да бъде значимо и днес. Дори след толкова много векове театърът продължава да се използва като начин не само да се разказват истории, но и да се оказва въздействие върху културата и обществото като цяло.

Независимо дали в него се пише и режисира, продуцира и играе, се създават красиви костюми или сценография, театърът е интегрална част от изкуството, която изисква широк кръг от талантливи творци, участващи по различни начини.

Световният ден на театъра е установен, за да изразим признателността си към тези, които отделят от времето и таланта си, за да може представлението да продължи.

История

Световният ден на театъра е иницииран през 1962 г. от Международния театрален институт (ITI) като ден за изразяване на уважение и отбелязване на красотата, творчеството, упоритата работа и артистичността, които се влагат във всички аспекти на театралната продукция. Този ден има за цел да напомни на хората за голямата сила, която театърът носи, независимо дали се празнува на местно или световно ниво.

Днес Световният ден на театъра продължава да се спонсорира от ITI, която е Световната организация за сценични изкуства, а денят е и под патронажа на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

През 2022 г. Световният ден на театъра отбеляза своята 60-годишнина със световно онлайн честване. Честването включи платформа за театрално изразяване, която предлагаше изпълнения на 37 различни изгряващи артисти, произхождащи от държави по целия свят. Тези изпълнения бяха записани и излъчени на уебсайта на ITI, така че да могат да бъдат гледани от всяка точка на света.

Нека видим как е възникнал и се е развил театъра през вековете:

  • 1000BC–146 пр. Хр. - Създаване на Древногръцкия театър: По това време в амфитеатрите се играят представления за развлечение и образование, основавани на древни митове или легенди
  • 1558–1603: Построяване на Шекспировия театър „Глобус” - След като договорът за наем на предишния им театър не е подновен, Шекспировата компания построява и открива свой собствен театър в Лондон.
  • От 1600 –наши дни: Основаване на Кабуки театъра - Тази форма на японската танцова драма става известна със силно стилизираните си изпълнения.
  • 1735 г. - Изнесена е първата постановка на известния Бродуей в Ню Йорк
  • 1962 г. - Основан от Международния театрален институт (МТИ), международната театрална общност отбелязва първия Световен ден на театъра.

Световният ден на театъра носи със себе си невероятна възможност да се насладите и да го отпразнувате, като отидете на представление – или дори на няколко! Независимо дали представлението ще се състои в деня или някъде близо до него в календара, перфектният начин да го отпразнувате е да резервирате билети за представление на сцената. Без значение дали става въпрос за комедия, трагедия, мюзикъл, драма или дори опера, гледането на театрално представление на живо и лично е най-добрият начин да отдадете почит на тази невероятна форма на изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от политическите пикантерии

    2 0 Отговор
    и изказващи се умници от миналото сервирани ни тука, то всеки ден е театър с актьори преизбрани от техни фенове миряни
  • 2 У сите дупки лютеница

    0 0 Отговор
    От сутринта сите наши "дзвезди" се изредиха по талавизоро!?