Last news in Fakti

16 Декември, 2014 14:57 4 215 1

Магистралните пейзажи на Дафина Моллова - красота на една ръка разстояние

  • дафина моллова-
  • изложба-
  • галерия-
  • "арт 36"-
  • пейзажи-
  • багри-
  • "е-79"

Третата самостоятелна изложба на художничката се открива на 23 декември в галерия Арт 36

Магистралните пейзажи на Дафина Моллова - красота на една ръка разстояние - 1
Снимки: Ани Петрова

„Е-79” е нарекла художничката Дафина Моллова своята трета самостоятелна изложба, която се открива на 23 декември в столичната галерия „Арт 36”. Заглавието не бива да ви подвежда – в картините й няма да видите  черната лента на пътната магистрала за Петрич, нито бързи коли и тирове. Авторката се е вдъхновила от нещо, което рядко забелязваме, яхнали автомобилите -  пъстрата красота на природата, която сменя багри и дрехи през сезоните, която е тук, на една ръка разстояние от нас, стига да имаш очи да я видиш през стъклото на колите.

„Често пътувам по магистралата и винаги ме изумява красотата на пейзажите, през които преминавам. Спирам, скицирам гледката и си записвам преливането на цветовете, за да мога после да ги пресъздам на платното. Това поражда мисли, които дават добра основа за бъдещите ми картини”, споделя Дафина Моллова за новата си изложба.

В малкото пространство на „Славянска” 40 авторката показва над 20 творби, рисувани през последната година и половина. Също като в предишната си изложба в „Арт’36” две години по-рано, художничката се вдъхновява от простички на пръв поглед неща – ухаещата на пръст пролетна земя, несъбудени още тъмни храсти, сред които първи са цъфнали с бяла премяна дръвчета, обрулените от вятъра листа, които се вдигат като шлейф от дърветата. Обикновени, но вечни неща, които авторката пресъздава със свойствената й деликатност,  майсторско съчетаване на полупрозрачните цветове, вътрешна динамика и не на последно място – с огромен заряд от зареждаща енергия.

Изкуството в картините на Дафина Моллова не търси изненадата, необичайното, гротескното или сюрреалистичното, то не провокира със сложни схеми. Всъщност, ако има провокация, тя не цели интелектуален размисъл, а събуждане на най човешкото у нас - емоциите, които ни карат да изпитваме радост от простите неща, да се чувстваме щастливи, да усещаме, че живеем единствения си живот!

Експозицията ще продължи до края на януари и всяка едно от картините е прекрасен подарък за коледно-новогодишните празници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    А кога ще има картина "Магистрална труженичка"?