Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 15:53 4 081 0

Яна Титова се завръща в Народния като дубльорка на Калас

  • яна титова-
  • моноспектакъл-
  • "глас"-
  • елена алексиева-
  • стоян алексиев-
  • народния театър-
  • мария калас-
  • виктория глас

Известният актьор Стоян Алексиев режисира монодрамата по текст на съименницата си Елена Алексиева

Яна Титова се завръща в Народния като дубльорка на Калас - 1
Яна Титова

Младата актриса Яна Титова, позната от филмите „Стъпки в пясъка“, „Кецове“, „Джулай“ и др., която от няколко години живее в Англия, се връща на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ с моноспектакъла „Глас“ по текст на писателката Елена Алексиева.

Под режисурата на известния си колега Стоян Алексиев тя ще се превъплъти в ролята на дубльорка на великото сопрано Мария Калас, чакаща звездния си миг да се изяви. Премиерата е на 14 февруари от 19.30 часа на Сцена на ІV етаж. Сценографията за представлението е на художника Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева, а музиката – на композитора Калин Николов.

Първата постановка на монодрамата на Елена Алексиева – с примата на Пловдивския драматичен театър Ивана Папазова под режисурата на Калин Ангелов, миналата година получи наградата на Обществото на независимите театрални критици у нас.

„За някои голямото изкуство е съдба, за други – проклятие. Но провалът дебне неумолимо и едните, и другите. Надарена с божествен глас, зашеметяваща, ранима и опасна, Виктория Глас приема да играе сянката на великата Мария Калас в продължение на години. Една трудна игра, която не е за всекиго. Особено сега, когато Калас е вече мъртва. Каква ще е новата роля на Виктория? Самоиронична, гротескна или трагична? Да изиграеш самия себе си понякога е по-страшно от това да играеш някой друг. А часът на последния концерт безмилостно приближава”, повдига леко завесата към спектакъла режисьорът на академичната версия Стоян Алексиев. 

„Глас” е една от първите ми пиеси и първата монодрама, която написах. Появи се ненадейно и не спря да ме изненадва до самия си финал. Това бе от ония не толкова чести случаи в писането, когато още от началото героят се ражда пълнокръвен и завършен, проявява характер и собствена посока, и на автора не му остава друго, освен да му се довери и да го следва”, признава авторът Елена Алексиева и продължава:

„Точно тази неистова воля най-силно харесвам у Виктория Глас. Абсолютният отказ да се съобразява с обстоятелствата, включително и с желанията на своя тъй наречен автор. Впоследствие често са ми задавали въпроса с какво ме е привлякла толкова популярната личност на великата Калас. Ами с нищо. Защото „Глас” изобщо не е за Калас. Тя е за онези уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За техните незабележими драми. За смехотворните им страхове. За трагичните им провали. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени, още преди да са започнали. Виктория Глас обаче печели своята битка. И го прави елегантно, нахално, с люта самоирония и своеобразен финес. Вероятно защото няма какво да губи. И защото най-великите победи се печелят именно от обречените”, категорична е Алексиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА