Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 12:50 1 417 0

Изложба на Явора Петрова в галерия "Средец"

  • изложба-
  • явора петрова-
  • министерството на културата-
  • галерия-
  • средец

Включени са 24 творби /живопис и рисунка/ на художничката

Днес от 18:00 ч. в Галерия “Средец” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски”№ 17 се открива изложбата "Вишнева градина" на художничката Явора Петрова.

В експозицията, която ще гостува в престижната галерия на Министерството на културата до 27.02.2015 г., са включени 24 творби /живопис и рисунка/ на Явора Петрова.

На официалното откриване на изложбата "Вишнева градина» на Явора Петрова на 17 февруари в Галерия «Средец» творбите й ще бъдат представени от изкуствоведката доц. д-р Ружа Маринска, съобщиха от министерството.

Явора Петрова е родена в София, завършила е през 1983 г. Художествената академия. Художничката има вече над 30 самостоятелни изложби, тя е носител и на много награди, в това число и на престижни отличия в международни графични биеналета от Испания, Германия и България. Нейни творби са притежания и на много частни колекции, както и на графични кабинети от България и чужбина. Цикъл графики на художничката е притежание и на Националната галерия на Осло, Норвегия.

“Винаги съм се интересувала от вътрешния свят на човека и неговия израз чрез тялото. Състояния, близо до театъра, но не „театрални”. Психологически наситени сцени, но не и кадри от филм. Състояние на фигурата, изведено до знак. За мен чувствата са най важното нещо в живота и са основният обект за работата ми. Израснала съм в театрално семейство, завършила съм илюстрация – специалност, също много свързана с литературата. Първите ми работи са на литературна тема – графика /офорт върху поезия. С които участвам и в над 30 биеналета на графиката”, споделя Явора Петрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА