Last news in Fakti

14 Май, 2015 04:00 1 328 0

Откриват изложба за аристократи и войни

  • изложба-
  • аристократи-
  • войни

Тя включва паметници от новопроучените старобългарски комплекси от Кабиюк, Дивдядово, Велино и Гледачево

В Националния исторически музей (НИМ), в зала ІІІ - „Средновековие” ще бъде открита камерната изложба „Аростократи и войни. Сребърните колани на българите, VІІ-VІІІ в.” с експонати от Регионалния исторически музей - Шумен, Археологическия музей "Марица-Изток" – Раднево и НИМ. Изложбата ще бъде открита на 15 май 2015 г. в 14 ч., по повод Деня на музеите  - 18 май

Тя включва паметници от новопроучените старобългарски комплекси от Кабиюк, Дивдядово, Велино /Шуменско/ и Гледачево /Старозагорско/. Откритите в тях представителни вещи – колани, въоръжение и снаряжение, представят българския военен елит със знаците (инсигниите) за власт и достойнство от времето на Българското канство на Долен Дунав. Формата и украсата на коланните обкови напомня репрезентативните златни и сребърни колани от съкровищата във Врап и Ерсеке, Албания, основателно свързвани с Куберовите българи. Някои от накитите сочат връзки с комплексите от Севернопричерноморските степи, сред които и Малая Перешчепина, идентифициран като инвентар от гроба на кан Кубрат. Откриването на находките в зоната на Плиска, в Албания и на юг от Хемус - в областта „Загоре”, присъединена към Българското канство по времето на кан Тервел, с основание отнася коланите към отличителните знаци на българската аристокрация от времето на първите управляващи династии - родовете Дуло, Вокил и Угаин.

Експонатите ще гостуват за първи път в столицата, не са участвали и в международни изложби. Познати са единствено от научните публикации. Замисълът на авторите е проектът „Аристократи и войни” да бъде разработен на следващ етап, свързан с международна изложба или конференция, включвайки елитарните паметници от езическия период на Първото българско царство.    


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА