Last news in Fakti

4 Декември, 2015 13:39 6 603 0

Голямата базилика в Плиска е най-голямата в света

  • голямата-
  • базилика-
  • плиска-
  • света-
  • божидар димитров

Проф. Божидар Димитров поправя Уикипедия

Голямата базилика в Плиска е най-голямата в света - 1
Снимка: НИМ

Професор Божидар Димитров е изпратил писмо до Уикипедия, в което настоява за поправка в текста за базиликата „Света София” в Истанбул. Там е написано, че тя е дълга 76.50 метра, когато е построена в средата на VI век, и че „близо 1000 години е била най-голямата църква в света”.

Това не е вярно, твърди професорът. „Света София“ е била по-малка дори от „Сан Пиетро” в Рим, която е съществувала до началото на ХVII век и е била дълга 100 метра.

Голямата базилика в Плиска обаче лидира със своите 102.50 метра.

Божидар Димитров настоява класацията на най-големите църкви в Уикипедия да бъде следната:

1. Голямата базилика в Плиска – 102.50 м

2. „Сан Пиетро” в Рим – 100 м

3. „Света София” в Константинопол /Истанбул/ - 76.20 мра

Междувременно проф. Димитров информира, че за възстановяването на Голямата базилика, което се извършва в момента, той е намерил тухли с цвят, идентичен с цвета на средновековните, т. е., те не червенеят ярко като тези на Ларгото.

Освен това професорът разкри исторически факт: по сигнал на ръководен кадър на железопътното ведомство /името му се пази в тайна/ през 1870 г., при строежа на първата ж. п. линия у нас, Мидхат паша, управител на Туна вилает /Дунавска област, б. а./, е наредил да бъдат взети квадри от руините на Голямата базилика. С тях са изградени гарите в Хитрино, Каменяк и Каспичан, както и други ж. п. съоръжения /водонапорни кули и пр./. Те са излезли вече от употреба и се саморазрушават. Божидар Димитров смята да поиска от Московски камъните и разчита, че той ще му ги даде и без пари, тъй като знае, че министърът е върл привърженик на възстановяването на най-големия християнски храм в света.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА