Last news in Fakti

21 Февруари, 2016 12:20 1 467 2

Да влезеш с шут в литературата

  • андрей велков-
  • премиера-
  • книга-
  • няма закога

Андрей Велков с трети роман

През седмицата в литературния клуб "Перото" се състоя премиерата на третия роман на Андрей Велков "Няма закога". Представяли сме както автора така и първите му две книги - "Български психар" и "Хрониките на Звеното". Новата му книга обаче определено е различна. Този път Анди Велков се съсредоточава в житието и битието на третата възраст.

Героите на "Няма закога" са трима пенсионери, които не са се виждали от десетилетия. Единият от тях печели голяма сума от тотото и решава да се събере със старите приятели. Тримата се събират за едно последно приключение, за да си спомнят какво е да си жив и свободен, да попътуват, да се повеселят... пък докъдето силите стигнат. Планът им обаче претърпява промяна. Оказва се, че преди повече от половин век чудовищна несправедливост е съсипала любовта и живота на един от тях. А виновникът е още жив. 

Оказа  се, че Андрей Велков има доста фенове, тъй като "Перото" беше препълнено с хора. Премиерата, традиционно за автора, беше нетрадиционна. Великите зевзеци Джони Пенков и Джеки Стоев се въплътиха в ролите на двама от героите от „Няма закога”. Те зачетоха откъси от книгата, без да пропускат начесто да правят пиперливи коментари в една или друга посока. Джони и Джеки се редуваха с акустичното шоу на група „Футбол и шахмат”. 

Да влезеш с шут в литературата

Преди това книгата беше представена от Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата и домакин на събитието. Той отбеляза: „Няма закога” е поредната стъпка към Нобеловата награда на Андрей Велков, който влезе с шут в българската литература. Книгата е и смешна, и тъжна, каквато е нашата действителност. Тя дава една чудесна формула за това какво можеш да направиш ако ти се даде възможност и шанс да постигнеш нещо и да поправиш случилото се”.

На финала няколко думи каза самият Андрей Велков, който търпеливо след това раздаваше автографи в продължение на близо час.

Ето и интервю с автора на "Няма закога"

Да влезеш с шут в литературата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Пожелавам успех на автора и българската литература, а подобни заглавия не харесвам. В културата не се влиза с текмета.
  • 2 Ка22

    0 0 Отговор
    Отвратително озаглавена статия!