Last news in Fakti

7 Юни, 2016 04:00 6 998 0

Акварелна живопис - Иван Манойлов

  • акварелна живопис-
  • иван манойлов
Акварелна живопис - Иван Манойлов - 1

Акварелна живопис - Иван Манойлов ще бъде откритана 8 юни /сряда/ от 18.30ч.в галерия Лик. Изложбата ще бъде открита от изкуствоведа Ирина Аврамова.

В изложбата ще бъдат показани 36 акварелни творби. Представят акварелни портрети, фигурални композиции, натюрморти и битови сцени.

Великолепно изразените чувства в творбите се предават директно на зрителя. Това лирично светоусещане поражда носталгия и минава през времето и вековете.“

   „Акварелът е поезия“ -  Иван Манойлов

 „Иван Манойлов е майстор на портрета и композицията. Вдъхновен от класиците в българското изкуство, художникът рисува тежкият селски труд, бит и обичаи на които е свидетел в детството си. В героите му има гордост, достойнство, доброта, трудолюбие, но и жизнерадост и веселие. Красотата на природата и живописният български селски бит и култура струят от всяка творба. Усещаме едно забавяне на скоростта на времето, сякаш сме в неговото измерение, в което не съществуват новите технологии. Любовта към земята на селските хора, мирният семеен живот и тежкият им труд напомнят  за живота и младостта на нашите деди.

Класическият стил и неговата акварелна техника  в портрета  са прецизни и завладяващи. Великолепните персона-жи и фигурални композиции ще останат в историята на българското изобразително изкуство.

Иван Манойлов е роден 1934 г. в Лом.  През 1956 г. завършва Педагогически институт в Стара Загора,  със специалност  живопис. От 1956 г. до 1991 г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София, страната и чужбина.  През 1982г. става член на СБХ.  През декември  1999 г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи там. Негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив,Враца, Благоевград, Лом, Смолян,   Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония.

        

Автор Румяна Велинова

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА