Last news in Fakti

31 Март, 2014 13:22 2 536 0

Юбилейна изложба: Иван Манойлов на 80

  • изложба-
  • иван манойлов-
  • живопис-
  • на 80

Един от доайените на живописта в България, Иван Манойлов, на 7 март стана на 89 години. По този повод, на 2 април, в столична галерия се открива негова юбилейна изложба.

Родени в Лом през 1934 г., целият си живот Иван Манойлов прекарва в своя роден град. През 1956г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, специалност- живопис. От 1956г. до 1991г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София и страната.  1982г. става член на СБХ.  През декември  1999г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи в Лом.

Негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив, Благоевград,Смолян, Лом, Враца, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония и др.  

Художникът Иван Манойлов работи в областта на пейзажа, портрета, фигуралната композиция. Картините му са пропити с народ-ностен дух, пиетет към красивата природа и националната архитек-тура, към миналото на народа, към живота и труда на селския човек.

“Човек не може да излезе от корена си, от своята среда. Това е детството ми, спомените. Аз живея за да рисувам.”

                                                                          Иван Манойлов

“Свежа, кристално-прозирна акварелна живопис, напомняща майсторството на Щъркелов. Формата остава стабилна, монументално-живописна. Такива са самобитните художници като Цанко Лавренов, Енчо Пиронков. Иван Манойлов се докосва до образа и стила на България. Картините му връщат възрожденското пламъче в гърдите ни, правят опит да съхранят ценностите на рода.”    

                                                                          Ирина Аврамова

Картини от ежедневието на българското село, селски мадони, истинската битова действителност видяна, преживяна и нарисувана от певеца на една изчезнала епоха. Романтиката се прелива в груба, тежка работа. И въпреки умората, персонажите ни поглеждат от платната с достойнство и гордост от своя труден живот.

Майсторски показани сюжети, внушението е перфектно, човек навлиза в бита и става част от един изчезнал във времето свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА