946 0

„Книжна Аполония“ в Созопол

Празниците на изкуствата „Аполония“ започва след броени дни в Созопол и ще представят над 70 събития. Тази година организаторите на Фестивала поставят специален фокус върху литературата – всички посетители на Празниците на изкуствата ще могат да се насладят и на „Книжна Аполония“. Включени са десет от най-известните издателства, които ще представят новите си заглавия, а някои от тях ще участват и в литературните вечери на Фестивала. „Книжна Аполония“ ви очаква в центъра на Стария град, пред амфитеатъра на Созопол.

Маргарита Димитрова, изпълнителен и артистичен директор на Празници на изкуствата „Аполония“ споделя: „За нас е изключителна радост тази година да продължим да предлагаме на българската и чуждестранната публика все по-интересни и новаторски проекти във всички аспекти на културата. С десетките премиери, които Фондацията представя ежегодно, работим за развитието на българския културен туризъм вече 32-ра година. Радостни сме, че стартираме и нов проект – „Книжна Аполония“, с който поставяме допълнителен акцент върху литературната програма“.

Празниците на изкуствата ще се проведат от 1 до 10 септември, a Златните билети за пълен достъп до всички артистични събития от календара са в продажба.

Официалното откриване на „Аполония“ е на 2 септември с концерт на Биг Бенда на Българското национално радио със солисти Милица Гладнишка и Атанас Сребрев и диригент Антони Дончев.
Амфитеатър „Аполония“ ще посрещне още Поли Генова, Графа, Д2 и Любо Киров, Фондацията и Бургаската филхармония, Тоника, Иво Папазов и оркестър „Тракия“, Jeremy?, ансамбъл „Филип Кутев“.

В богатата програма са представени няколко изложби, които ще бъдат открити още на 1 септември – Андрей Лекарски, Темелко Темелков и Стойко Сакалиев са само част от творците, които ще се представят в Художествената галерия в Стария град.

Събитията включват български и световни имена на класическата музика. „Аполония“ представя и нови театрални постановки и кино вечери. Фестивалната програма на Клуб „Аполония“ – Сцена ОББ предлага джаз изпълнения на европейски и български таланти.

Празниците на изкуствата „Аполония“ са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Всяка година в рамките на 10 дни сцените на „Аполония“ в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експериментални и нестандартни решения в областта на всички изкуства.

 Напиши коментар:


Публикувай