Last news in Fakti

3 Април, 2024 13:58 1 682 4

Откриха средновековен некропол по време на разкопките за строежа на новата автогара в Созопол (СНИМКИ)

  • некропол-
  • средновековен-
  • средновековие-
  • стоеж-
  • строителна дейност-
  • строеж-
  • созопол-
  • археология

По време на строителните дейности е открита постройка, датираща от 12-13 век

Откриха средновековен некропол по време на разкопките за строежа на новата автогара в Созопол (СНИМКИ) - 1
Снимка: Община Созопол

Средновековен некропол откри при разкопки екип от археолози на мястото, където ще се изгражда новата автогара в Созопол, съобщиха от пресцентъра на местната община.

Теренът е със широчина 30 м. и дължина 20м. В североизточния ъгъл се проучва каменна постройка, чието предназначение все още не е ясно. Вероятно става въпрос за жилище от 12-13 век. В пласта над нея са открити два оловни печата от 13 век с изображения на светци и надписи, които са свързани с кореспонденция, вероятно между висши духовници. Южно от това място до момента са разкрити десет погребения и препогребения.

Както и в съвременния свят, при смърт на близък роднина, той се погребва в гроба на по-рано починал член на семейството. Възможно е да има напластяване от 10-15 погребения едно върху друго, обясни Явор Иванов – ръководител на археологическите разкопки.

До момента при разкопките са открити няколко скелета на деца и дори на бебе. Предполага се, че е погребано над някой от своите роднини.

Човешките останки са добре запазени. Положени са с глава на запад по християнския обичай.

На мястото е открита и керамика, датираща от 11 век до началото на 13 век. До момента не са открити гробни дарове, освен монети и керамика. Открити са още железни гвоздеи, но няма следи от дървена конструкция, в която да са били забити. Погребенията са в гробни ями.

Южно от този сектор се разкрива структура от малки и средно големи ломени камъни. Това може да е постройка в дълбочина или път до други структури, като тепърва ще се установи нейното предназначение. Тя ще даде по-обща картина върху това какво се намира в провлака между стария и новия град на Созопол. Там бяха извършени проучвания по време на строежа на водния цикъл 2012 г. - 2013 г. и беше открита еднокорабна църква срещу сградата на общината и други погребални структури, разказаха археолозите.

При сегашните разкопки дълбочината, до която са стигнали, е около 3 метра. Работата продължава в дълбочина, като очакванията са в средновековния некропол да има голяма наситеност с погребения и препогребения.

Археолозите се надяват да се проучат погребалните обичаи на местните хора през Средновековието.

Според Явор Иванов в дълбочина се очаква да се открият други по-ранни погребения от 4-ти век, по-надълбоко и римски, а най-отдолу и от късно елинистичната епоха, каквито са открити в близост до обекта при предишни разкопки.

В югозападния ъгъл е открит голям питос – съд за съхранение на зърнени култури. Откритият на обекта съд е бил празен, но ще се изследва за органични останки. Източно от него е разкрита малка дъга от ломени камъни и най-вероятно това е хоризонтът на този средновековен пласт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    4 1 Отговор
    Жалко , че го няма Божидар Димитров , да им ковне по няколко ръждиви питона на скелетите , и световната научна общност щеше да види , кон боб яде ли !!!

    Коментиран от #2

  • 2 .....

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Питона - пирона
  • 3 Кво е това

    3 0 Отговор
    Поредния македонец открит.............
  • 4 Безплатна идея

    3 0 Отговор
    Ми сложете стъклен под на гарата, туристите да гледат кокали. Чужденците ще полудеят от кеф, те са извратеняци големи.