Last news in Fakti

6 Март, 2024 15:28 1 668 17

Откриха амулет - най-ранното свидетелство за християнството по българските земи

  • деултум-
  • дебелт-
  • село-
  • археология-
  • археологически разкопки-
  • откритие-
  • християнство

На амулета били изписани имената на архангелите Гавриил и Михаил, както и на Пазителя Христос

Откриха амулет - най-ранното свидетелство за християнството по българските земи - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Сребърен амулет е една от най-новите ценни археологически находки, открити при разкопките на Националния археологически резерват и древна римска колония - Деултум, близо до село Дебелт, Община Средец. Смята се, че амулетът е най-ранното свидетелство за християнството по българските земи. След извършената реставрация и анализ на неговия надпис, в момента той може да бъде видян в музея към резервата, заяви за БТА неговият уредник - археоложката Дора Тодорова.

Находката е открита при последните разкопки от лятото на 2023 г. на научен екип с ръководител Красимира Костова и заместник научен ръководител доц. д-р Иво Чолаков от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ при БАН). Тогава в гробно съоръжение до главата на покойник археолозите попадат на сребърен слитък. След реставрацията, извършена от Силвия Борисова, слитъкът е разгърнат и се оказва амулет с имената на двама от архангелите: Гавриил и Михаил, както и на Пазител Христос.



"Думата „Пазител“ (ΦΥΛΑΞ) е едновременно и определение на Христос, и указание за функцията на амулета да пази своя носител. Ранните християни са се пазели да не бъдат разпознати, поради което Христос е бил изписван с различни символи. В случая амулетът е поставен в гробното съоръжение, далеч от очите на хората, поради което името на Христос е изписано, а първата буква, завъртяна на 45%, образува формата на кръст. Тази особеност е позната в някои много ранни християнски надписи", обясни Тодорова.

Уредничката на музея допълни, че тълкуванието на амулета и неговата датировка са дело на един от най-добрите епиграфи в Европа – гл. ас. д-р Николай Шаранков, с който екипът на резервата работи в разчитането и публикуването на откритите при разкопки надписи.

В своя анализ, публикуван в специализираното издание "Arheologia Bulgarica" д-р Шаранков аргументира датировката с изписването на +ΡЄICTOC с ЄI вместо I. Според него употребата на кръста и включването само на архангелите Гавриил и Михаил категорично потвърждават, че амулетът принадлежи на християнска общност, а датировката му го превръща в най-стария християнски паметник с най-ранното споменаване на Христос от територията на България.

"В надписи, видими за всички, ранните християни никога не заявявали открито религиозната си принадлежност. Тя била загатвана чрез невинни изображения като птици или риби, или с изрази, които не събуждали подозрение. Говорело се не за Иисус Христос, а само неопределено за „Бог“ или „Господ“ – думи, които били използвани и от езичниците за техните божества. Единственият ранен пример от България за споменаване на Божия Син е в надгробен надпис от Пловдив, античния Филипопол, от първата четвърт на III в. В него обаче името Иисус е предадено чрез шифър – вероятно познат само на християните – като числото 888. Докато в амулета от Деултум, закътан и недостъпен за чужди очи, било безопасно името Христос да се появи без кодове и недомлъвки", пише още в анализа си Шаранков.

Според него откриването на толкова ранен християнски паметник именно в Деултум не е неочаквано, защото римската колония е първото селище със сигурно засвидетелствана християнска общност и епископ по нашите земи.

Колония Деултум е първата римска колония по нашите земи, основана през I в. сл. Хр., населена с ветерани на VIII-ми Августов легион. Проучването на колонията се отнася към 80-те години на ХХ в. и днес екипът археолози на Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“ разполага с богата информация от няколко обекта. Един от тях е Южният некропол на колонията, проучван спасително четири сезона. При проучванията на некрополите са открити добре запазени и разнообразни находки, които се излагат в музея към резервата. Сред тях са стъклени балсамарии и лакримарии, медицински инструменти, детски играчки и биберони, накити, керамика, военни атрибути, музикални инструменти, които са част от бита на жителите на Деултум, обясни още археологът Дора Тодорова.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин бръсне се с мотика

    5 4 Отговор
    Този учения да не се е заблудил може да има и надпис бог Македон.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Амаа

    5 7 Отговор
    Да не са го купили от иманяри и да са го подхвърлили на разкопките за да оправдаят финансирането и да си изпросят още, както прави един друг "Индиана Джоунс"?
  • 4 БеГемот

    3 11 Отговор
    Открили са на Исус баща му те!
  • 5 Пророка

    7 12 Отговор
    Българите докато не се върнат към Бог Тангра,никога няма да бъдат Велика и независима държава !

    Коментиран от #7

  • 6 Мъдрият

    14 4 Отговор
    В християнството не се използва думата амулет - защото тя се отнася за езически неща!

    А се използва думата Християнски символ!

    Коментиран от #9, #15

  • 7 Ханку Брат

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пророка":

    Още с идването си на Балканския полустров сме покръстени от ромейте. Никой няма да търпи езичници, официалната ни история е фалш. Куманите са вярвали в бог Тенгри, а не българите.

    Коментиран от #12

  • 8 Идън

    7 3 Отговор
    За птица не съм чела- но за риба като символ на християнството- да. Нарича се ИХТОС- две дъгички пресичащи се . . На гръцки ихтос е риба. Всяка една буква на тази дума е символ- И- първата буква на Исус Х- първата буква на Христос Т- първата буква на думата Теос- Бог И- първата буква от името Иос- син С- първата буква от името Сотер- Спасител. Затова и рибата е била тайният знак на християните- защото са били преследвани и измъчвани. А числото / е символ на безкрайност. : е Божественото число- за толкова дни е създал всичко и си е дал почивка на седмия.

    Коментиран от #14

  • 9 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Християнски символи са кръстчето и рибата- носят се на верижка на врата като амулет и така хората вярват, че тези символи ги пазят от лошото. Всички в семейството ми имаме такива малки златни кръстчета.- още от кръщенетата ни. Те са подаръци от кръстниците ни.

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Идън

    4 2 Отговор
    Този слитък е с посланието Христос да пази някого от началото му до края. Имената на Архангелите определят цял един живот от раждането до смъртта. Невероятно мъдър надпис.
  • 11 Ако нямаш такъв символ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Бог не те ли пази?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ако нямаш такъв символ":

    Пази ме силната вяра в него.- затова носех символа на Неговия Син. За съжаление верижката стана много тънка и мога да го загубя- затова го свалих и си го пазя.
  • 14 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Поправка- ИХТИС!!!
  • 15 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Христос не е проповядвал нито със символи, нито с амулети. Проповядвал е единствено любов между хората и вяра в Бога.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Не че нещо, но Християнството не е в амулетите и не се отъждествява с него. Оповавайте се на Бога, не на амулета. Амулетите са езически неща. Надявам се, че не съм ви обидил с мнението си.

    Коментиран от #17

  • 17 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Този слитък не е езически- също и моето кръстче. Няма нищо езическо във вярата в Бог и носенето на християнски символ. Не е добре ако НЕ ВЯРВАш в Бог и носиш такъв символ- а това е често срещано. Носещият го дори не знае за какво става дума и разчита на символа като амулет. Това е грешка .