Last news in Fakti

19 Март, 2024 13:58 1 709 7

Липсваща половина от масивна статуя на Рамзес II е открита в Египет (СНИМКИ)

  • статуя-
  • половина-
  • рамзес-
  • рамзес ii-
  • рамзес втори-
  • египет-
  • археология-
  • археологически разкопки

Министерството на културата в страната вече работи по сглобяването на двете части от гигантската статуя

Липсваща половина от масивна статуя на Рамзес II е открита в Египет (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Египетското министерство на туризма и антиките откри липсващата горна част на статуя, посветена на Рамзес II.

Преди близо век в Египет е открита долната половина на варовикова статуя на цар Рамзес II. Сега археолозите са открили липсващата горна половина в губернаторството Миня в Египет като най-накрая e възстановena предишната слава на тази древна статуя.

В изявление на египетското Министерство на туризма и антиките се твърди, че откритието се е случило по време на разкопките на съвместна археологическа мисия на Върховния съвет по антиките и Университета на Колорадо.

На липсващата досега част от статуята са изобразени главата, раменете и горната част на торса на Рамзес II. Той е изобразен с двойна корона, известна като пшент, означаваща господството на древния фараон над Египет, както и с уреус - украшение за глава от кобра, което представлява богинята Уаджет.

Уаджет, известна на древните гърци като Уто или Буто, е древноегипетска богиня и се смята за едно от най-старите божества в египетския пантеон. Името ѝ означава “зелена”, което отразява връзката ѝ със змиите, делтата на Нил, плодородието и живота.

Тя често е изобразявана като кобра или като жена с глава на кобра, което символизира ролята ѝ на защитник и пазител. Богинята Уаджет имала значително религиозно значение в Древен Египет. Тя е била покровителка и закрилница на Долен Египет, където е била почитана в град Буто, неин център на поклонение. Нейният аналог била Нехбет, богинята на лешоядите, която закриляла Горен Египет.

Заедно Уаджет и Нехбет били известни като “Двете дами”, представляващи обединението на Египет под единна монархия. Те често били изобразявани заедно върху короната на фараона или пшент, което символизирало властта на фараона над Горен и Долен Египет.

Уреусът, обикновено изкован от злато, също бил емблема на върховната власт. В древните изображения фараоните са били изобразявани с урея, за да обозначат своята власт.

Наскоро откритата част от самата статуя е висока над 3,6 метра. Когато бъде събрана заедно с долната си половина — която е открита в същия район през 1930 г. от германски археолози — се очаква тя да бъде висока около 7 метра.

Въпреки че това откритие слага край на почти вековното търсене на завършена статуя на Рамзес II, то далеч не е единствената структура, изобразяваща този легендарен фараон.

Рамзес II, известен още като Рамзес Велики, е един от най-прочутите и могъщи фараони на Древен Египет. Той управлява Египет в продължение на приблизително 66 години, от 1279 до 1213 г. пр. н. е., по време на 19-ата династия на Новото царство — върхът на могъществото и славата на Египет.

Рамзес II често е смятан за един от най-великите фараони поради многобройните му успешни военни кампании и архитектурни постижения. Като такъв Рамзес II е бил високо ценен сред своя народ и на места в цялата страна са изработени множество посвещения в негова чест. Например в провинция Асуан се намират храмовете близнаци в Абу Симбел, където на входа на Големия храм стоят четири 20-метрови статуи на Рамзес II.

При разкопки през 2019 г. е открита и рядка статуя на Рамзес II в близост до пирамидите в Гиза, а през 2017 г. археолозите откриват колосална статуя на фараона под бедняшки квартал в Кайро. Общо изследователите са открили повече от 350 масивни статуи, посветени на Рамзес II.

С двете половини на тази статуя, които вече са обединени, Министерството на туризма и антиките обяви, че се полагат усилия за почистване и реконструкция на масивната варовикова статуя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 7 Отговор
    Щом на снимката има тия пръчки шахматни, то значи, че са я дялкали миналия месец у ателието у Лондон.

    Коментиран от #3

  • 2 Дядо Гъдю

    3 1 Отговор
    Не ми се вярва нещо! Тъй кут гу гледам, чини ми се мъкъдонско требе да е .
  • 3 Аде компетентния

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тебе у коя кръчма са те делкали че да се родиш толкова злобен. От злобарка трябва да си правен
  • 4 редник

    1 0 Отговор
    / Той е изобразен с двойна корона, известна като пшент, означаваща господството на древния фараон над Египет.../

    Преди около 5 000 г. Hармер е владеел Горен Египет и след успешен поход завладява Долен Египет и е първият фараон на обединен Египет - та двойната корона е точно символ на двете обединени части и властта му над тях...
  • 5 Въййй...

    3 2 Отговор
    Хората какви статуи са правели...А,тук МОЧА се разпадна.Скоро ще се разпадне и Альошката.

    Коментиран от #7

  • 6 Стас

    0 0 Отговор
    Рамзес II-ри е бил фараон,а не цар.
  • 7 Там ред няма,

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Въййй...":

    да не го изпреварите "Въйййй"овцЕте;-)...