Last news in Fakti

4 Април, 2024 11:16 1 199 2

Една от най-старите книги в света отива на търг за поне 2,6 млн. долара (ВИДЕО)

  • стара книга-
  • на търг-
  • египет-
  • библия-
  • християнство

Кодексът „Кросби-Шойен“ е написан на коптски език върху папирус около 250-350 г. от н.е.

Една от най-старите книги в света отива на търг за поне 2,6 млн. долара (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Книга от Египет, написана в зората на християнството и смятана за една от най-старите в света, ще бъде предложена на търг през юни в Лондон, предаде Ройтерс.

Кодексът „Кросби-Шойен“ е написан на коптски език върху папирус около 250-350 г. от н.е. Създаден е в един от първите християнски манастири. Предварителната му оценка е от 2,6 до 3,8 млн. долара според аукционната къща „Кристис“.

Кодексът е от преходен период, когато папирусният свитък започва да се превръща в кодекс“, каза Юджинио Донадони, старши специалист на „Кристис“ по средновековни и ренесансови ръкописи. „Това, което имаме в тази книга, са най-ранните известни текстове на две книги от Библията“.

Страниците са 104 на брой. В продължение на 40 години, писар пише текстовете в манастир в Горен Египет. Запазени са зад плексиглас. Кодексът съдържа Първото послание на Петър и Книга на пророк Иона.

Донадони приписа доброто и запазеното му състояние на сухия климат в Египет, като добавя, че до наши дни са оцелели само няколко книги от III и IV век.

„Всички големи находки на християнски ръкописи, направени през XX в. и в края на XIX в., са от Египет, запазени благодарение на климатичните условия“, каза той.

Кодексът е открит в Египет през 50-те години на миналия век и е придобит от университета в Мисисипи, където остава до 1981 г.

Норвежкият колекционер на ръкописи д-р Мартин Шойен се сдобива с него през 1988 г. Сега го продава на търг заедно с други забележителности от своята колекция „Шойен“ - една от най-големите частни колекции от ръкописи в света.

Кодексът може да бъде видян в „Кристис“ в Ню Йорк от 2 до 9 април, а на 11 юни ще бъде предложен на търг в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шайен

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Може би":

    Бъркаш, Лили е от е каменната епоха когато са писали по стените на пещерите