Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 12:13 1 874 1

Показват първия препис на „История Славянобългарска”

  • изложба-
  • национална библиотека-
  • будители
Показват първия препис на „История Славянобългарска” - 1

Национална изложба „Заветът на народните будители” се открива в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 1 ноември. Тя е посветена на вековните усилия на българските революционери, творците на родната реч, борците за народното пробуждане.

Празникът е учреден през 1923 г. по предложение на министъра на просветата Стоян Омарчевски, но се празнува много преди това. За честването е избран денят на рилския чудотворец св. Иван Рилски, а името на празника, според Никола Балабанов, български литературен историк, издател на сп. „Завети”, подсказва проф. Боян Пенев. В постановлението за празника са записани имената на най-големите български революционери и просветители (Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Миладинови, Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Левски, Караджата, Петко Рачов Славейков, Иван Вазов...), за да служат за пример и да вдъхват кураж на българите в тежките времена след Първата световна война. Тогава обществото е на кръстопът, загубило възрожденските си идеали и ценности и повече от всякога е имало нужда от примера на националните герои.

В изложбата Библиотеката ще покаже някои от най-знаковите български книги и документи, свързани с духовното ни възраждане. Сред тях ще могат да се видят най-старият пергаментен ръкопис, притежаван от Библиотеката – Драготин Празничен Миней и Апостол (от началото на XII век), в чийто календар са отбелязани празничните дни на славянските първоучители св. Кирил и Методий и техните преки ученици – светите Седмочисленици.

Ще бъде показан и първият препис на „История Славянобългарска” от 1765 година, първата печатна книга с новобългарски елементи „Абагар” на Филип Станиславов от (вероятно) 1674, първата печатна книга на новобългарски език на Софроний Врачански „Неделник” 1806 г., Рибният буквар на д-р Петър Берон от 1824 година и още много документи от Възраждането до наши дни.

Специално внимание е отделено на темата за създаването и възраждането на празника, на съвременните български учени, библиографи, писатели и поети, които с усилията и словото си са допринесли за развитието на българската книжовност и дух.

Кампания за набиране на средства

Всеки, който желае да подкрепи кампанията на Националната библиотека за закупуване на камера за аноксия, може да го направи с SMS с текст DMS KNIGA на номер 17 777


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    История славно българска

    https://tangrabg.wordpress.com/2011/03/11/istoriq-slavnobalgarska/