Last news in Fakti

21 Април, 2017 02:46 1 288 0

„Танго“ във Варненската опера

  • веско ешкенази-
  • людмил ангелов-
  • танго

Забележителният музикален тандем Веско Ешкенази - цигулка, и Людмил Ангелов - пиано, ще направи варненската публика част от голямата общност от свои почитатели в цялата страна, с които отбелязва в национален тур 20-годишнината от началото на своето уникално творческо партньорство и приятелство.Утре,

Двамата виртуози идват на 21 април във Варна със своя последен проект „Танго“, който само два дни по-рано беше отличен като „Музикален проект на годината за 2016“ в анкетата „Музикант на Годината“ на авторитетното музикално предаване на БНР Алегро Виваче.

Концертът е сред най-силните акценти на Европейския музикален фестивал Варна 2017. Почитателите на двамата големи музиканти в морския град изкупиха всички билети още седмица преди събитието. В отговор на големия интерес организаторите пускат в продажба ограничен брой допълнителни места, които ще са на самата сцена. Билетите са на цена от 30 лв. и могат да се купят от касата на Държавна опера – Варна. Началото на концерта е в 19 ч.

„Танго“ е името на компактдиска на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, излязъл през 2015 г. и предизвикал възторжените отзиви на критика и ценители. С него двамата творци опровергават мнението, че тангото е музика само за танци и го превръщат в нещо повече – излизат от рамките на жанра и разказват с езика на музиката страстни истории за любов и омраза, за ревност и надежда, за свободолюбивия човешки дух, за откраднатите мигове на щастие, за всичко онова, което пали искрите в живота. Концертът, както и албумът, представя традициите на аржентинската музикална култура и произведения, емблематични за творчеството на големите майстори на тангото Карлос Гардел /1890 – 1935/ и Астор Пиацола /1921 – 1992/.

Тангото се ражда в пристанищните предградия на Буенос Айрес в края на XIX и началото на XX. Там се срещат културните традиции на много страни в света – ритмите на кубинската хабанера, африканските кандомбе, европейски танци, донесени от чуждестранните моряци. От тази гореща стплав се появява новият жанр - танго. Скоро то превзема цялата страна. Аржентинците смятат, че този танц е свързан с историята на страната и олицетворява националния им характер, същността на латиноамериканския стил. Защото тангото е ярка демонстрация на енергия, темперамент, страст и еротика, така характерни за латиноамериканците. В Европа тангото се свързва преди всичко с аржентинския изпълнител и композитор Астор Пиацола. Въпреки че аржентинците почитат Пиацола и дори го наричат “Великия Астор“, най-значителната фигура в историята на тангото за мнозина от тях е Карлос Гардел.

За да подготвят албума „Танго“, Людмил Ангелов и Веско Ешкенази изучават историята на аржентинската музика, прослушват десетки записи и изсвирват десетки страници с творби на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Следващият етап са аранжиментите, а после – репетициите и подготовката за записи... Това е дълъг процес, през който двамата виртуозни музиканти и приятели, каквито са били впрочем и Карлос Гардел и Астор Пиацола, преминават търпеливо, за да изградят една цялостна композиция със свой характер, емоции и страсти и да я представят и на сцената пред своята публика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА