Last news in Fakti

6 Май, 2017 20:49 2 252 0

Cosplay – от игла до конец

  • cosplay-
  • косплей-
  • костюм-
  • игла-
  • конец-
  • национален етнографски музей-
  • хоби-
  • шиене-
  • изложба

Първа по рода си изложба очаква посетители в Националния етнографски музей

Cosplay – от игла до конец - 1

Националният етнографски музей, съвместно с Национален клуб „НАКАМА“ и Фондация „НОМУРА“, организира изложбата „Cosplay – от игла до конец“. От 10 май до 10 юни гостите на Националния етнографски музей ще имат възможността да се запознаят с това специално хоби, което набира популярност в цял свят.

Знаете ли какво е „косплей“?

Думата „косплей“ (cosplay) произлиза от съкращението на думите „костюм“ и „пиеса“, и означава изпълнителско изкуство, в което участниците, наричани косплейъри обличат костюми и аксесоари, за да се превъплътят в различни любими персонажи. Избраните герои могат да бъдат от книги, игри, манга и аниме, както и от телевизионни и кино продукции. Костюмите трябва да бъдат изработени от самите косплейъри и варират от ушиване и изрисуване на рокли до изковаване на брони. Сред използваните материали преобладават редки платове, термопластични пластмаси, стиропор и бои. Въплъщаването в един персонаж изисква много постоянство, търпение, труд и известни актьорски умения, а финалният етап е участието в специално организирани събития. Косплейърите често си взаимодействат, като създават своя субкултура, а по-широкото използване на термина "косплей" се отнася за всякакви костюмирани ролеви игри на места, различни от сцената.

Cosplay – от игла до конец

От масово хоби към глобална субкултура

Всеки субект, който се поддава на драматична интерпретация, може да бъде възприет като косплейър и не е необичайно жена косплейър да се въплътява в мъжки герой или мъж в женски. Бързото нарастване на броя на хората, които практикуват това хоби от 90-те години на миналия век, превръща явлението в значим аспект на популярната култура в Япония, други части на Азия и в западния свят. Феновете на японската анимация аниме например в България са над 15 000, а повече от 1000 създават и обличат свои костюми на фантастични герои от различни жанрове. Днес можем да приемем, че косплей е един доста различен постмодерен вариант на карнавалите на средновековните европейски градове, или на маскарадите при някои традиционните култури, като например българските кукери, сурвакари, бабугери и лазарките. Отново в играта на преобразяване централни теми са борбите между доброто и злото, размяната на ролите при мъжете и жените, както и обръщането на йерархиите чрез приемане на облика и характера на могъщи образи, характерно за средновековния карнавал.

По време на изложбата ще можете не само да видите костюмите на различни фантастични герои, но и да надникнете в света на това изкуство чрез разказите на самите косплейъри за тяхната приказна страст – от игла до конец. В рамките на изложбата ще бъдат организирани и уъркшопи за изработка на костюми и демонстрации по време на Нощта на музеите на 20 май. Зрителите могат да очакват и още изненади!

Откриването ще бъде на 9 май от 18:00 часа в Централното фоайе на Царския дворец – Националния етнографски музей. Някой от косплейърите ще се превъплътят в своите герои.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА