921 1

Монтанско село възражда читалището си с хиляди книги

В Комарево мечтаят "живецът" да се върне

Константин Карагьозов

Монтанско село събира 3500 тома книги, за да възроди читалището си заедно с библиотеката към него. Хората от Комарево се надяват, че така, поне през ваканциите, ще могат да върнат и децата на село.

В село Комарево жителите са едва 70-ина, но затова пък са много задружни. Преди години си направили църква, а сега искат да отворят читалище с библиотека. Идеята е на Цвета Йорданова, която само от месец е кметски наместник.

"За да имаме библиотека, регистрирана, трябва да имаме най-малко 3 500 тома. Другото, което трябва да се направи, е да се направи абонамент за някакви периодични вестници, списания. Трябва да има и достъп до интернет. Нещо, което е доста трудно за нас, защото, понеже сме малко населено място, се оказа, че няма кабелен оператор, който да желае да ни окабели", сподели тя пред БНТ.

Сграда за читалището имат, защото сами са я направили преди 55 години с доброволен труд и дарения. Мечтаят отново в читалището да има и киносалон. С подкрепа от съмишленици, само за дни в Комарево са събрани стотици книги. Вече са избрали и име на читалището.

"Идеята ни е да носи името на Николай Фол, един доста позабравен, местен, роден в Берковица човек", споделя Цвета Йорданова.

Някога в Комарево заедно посрещали всичките празници и казват, че когато отворят читалището, отново ще е така.

Монтана / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бесен Язовец
    Отговор
    1 16:26  29.11.17
    Пътя е потресаващ. Добре, че беше ЕС да изгради тая обширна пътна мрежа и да я поддържа иначе до това село още щеше да се ходи по стар коларски път.

Напиши коментар:


Публикувай