Last news in Fakti

23 Януари, 2024 14:57 13 880 4

Захари Карабашлиев е „Писател на годината – автор на най-четена книга“ на Столична библиотека за 2023 г.

  • захари карабашлиев-
  • роман-
  • столична библиотека-
  • библиотека-
  • писател на годината-
  • награда

Романът "Рана" е най-четената книга от читателите на Столичната библиотека

За втора поредна година Захари Карабашлиев беше отличен като „Автор на най-четена книга“ в деветото издание на Годишните награди на Столична библиотека „Писател на годината & Читател на годината“.

През 2023 г. най-много от читателите на най-голямата публична библиотека в България са избрали да заемат новия роман на писателя – „Рана“. Същата награда Карабашлиев получи и през 2022 г., когато за най-четена книга в Столична библиотека беше отличен романът „Опашката“.

Изборът на най-четените съвременни български автори се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Официалната церемония по награждаването се проведе на 22 януари 2024 г. в сградата на Столична библиотека, когато бяха обявени победителите в шестте категории: Читател на годината, Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература и Медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Сред най-четените автори на художествена литература се нареждат и още обичани български имена като: Теодора Димова, Алек Попов и Георги Бърдаров.

И през тази година се е запазила позитивната тенденция читателите на библиотеката да се увеличават – през 2023 г. те са били 91 хиляди (с 10 хил. повече от 2022 г.).

Това е и второ отличие за излезлия миналата година роман „Рана“, който стана носител на наградата „Златен лъв“ през декември и се превърна в едно от най-продаваните заглавия на годината в книжарските вериги в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Георги Господинов

    18 2 Отговор
    А, невъзможно!
    По всички държани медии цьла година разправяха, че Жаро Букъра с Времеубежището бил най-четеният за всички времена.

    Нещо Сорос да не му е спрял парите?

    Бързо да се скалъпи нова книга, ако може срещу Русия нещо, и да се пусне по медиите като още по-мега-тупбо-дизел бестселър завинаги.
  • 3 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    10 2 Отговор
    Аман от измислени писател чета и грофомани. Кой знае какво и кой знае кой е Зарко. Сто деца от 200 жени има. Морал 0.
  • 4 четящ

    3 1 Отговор
    Сериозно ли? До къде е паднало нивото.