Last news in Fakti

10 Април, 2024 10:58 2 425 3

Етнографският музей „Етър“ е „Музей на годината“ за 2023 г.

  • етър-
  • музей на годината-
  • етнографски музей-
  • габрово-
  • награда

Тази година "Етър"-ът ще навърши 60 години от създаването си

Етнографският музей „Етър“ е „Музей на годината“ за 2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ печели наградата „Музей на годината“ на Сдружение „Български музеи“ за 2023 година. Това съобщи за БТА Тихомир Църов, експерт връзки с обществеността на културната институция.

Наградата „Музей на годината“ се присъжда на Регионален етнографски музей на открито „Етър“-Габрово за проект „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“, съобщават още от музея.

Официалната церемония за връчване на наградите ще се проведе на 25 април в Регионален исторически музей - Пловдив. Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната за осма поредна година, посочват от РЕМО „Етър“.

В журито са включени проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра „Дидактика", факултет „Педагогика" на Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия; доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей; Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата; Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово е създаден от Лазар Донков и отваря врати през 1964 година като Етнографски парк музей. Институтът е център за проучване на традиционната българска култура на балканджиите - от прединдустриалното общество до най-ново време. Там се пресъздават редица български обичаи и традиции от българския календар във възстановки. Мисията на музея „Етър“ се изпълнява от екип, който наброява 70 служители.

Тази година институцията ще навърши 60 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    2 3 Отговор
    Това сериозно ли?Такъв упадък и мизерия не е било скоро.Този хотел от снимката тогава беше пълен погром,сега нз как е?
  • 2 зрител

    2 0 Отговор
    А защо няма снимки от работилниците в Етъра?

    Коментиран от #3

  • 3 Мишо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "зрител":

    Останали са няколко на доизживяване, а и няма желаещи да наследят нито един занаят.