Last news in Fakti

6 Януари, 2012 15:48 2 076 0

Пенсионираха предсрочно Рашко Младенов

  • рашко младенов-
  • русенски театър

Орлин Дяков поема временно Русенския театър

Русенският драматичен театър ще има нов директор от 9 януари, след като Министерството на културата реши да пенсионира сегашния директор Рашко Младенов, съобщи БГНЕС. Неговото място ще бъде заето от режисьора Орлин Дяков, който поема поста от понеделник. Той вече е получил документите си и ще изпълнява длъжността до обявяването на нов конкурс.

Промяната не е изненада, тъй като при посещението си в Русе в края на декември за откриването на обновената опера министър Вежди Рашидов заяви, че не е доволен от управлението на Младенов. Според него не може да се допусне 50 души да стоят без заплати заради директора си.

Малко преди това Рашко Младенов обяви, че ще се пенсионира от 1 март, но министър Рашидов намекна, че може и да не го изчака още два месеца.

Името на временно изпълняващия директор Орлин Дяков също не е изненада, тъй като той е един от активистите на ГЕРБ в Русе. Бившият директор на театъра в Монтана кандидатства за директорския пост на Русенския театър на два пъти, но не успя да спечели конкурса.

„Драматичен театър „Сава Огнянов“ в гр. Русе е един от малкото театри, които при тази система на финансиране срещна сериозни затруднения за осигуряване на средствата, необходими за осъществяване на дейността си още в края на деветмесечието на 2011 г. През този период театърът е имал само 16 488 бр. зрители и 99 866 лева приходи от билети при средна цена на билет около 6 лева“, заявиха от Министерство на културата в началото на ноември..

„Отчетените показатели за брой представления, зрители и приходи са под средните за драматичните театри, поради което не осигуряват получаване на достатъчен размер субсидия за нормално функциониране на театъра. Театърът получава и финансова подкрепа и от община Русе.

Явно е, че приходите, които театърът успява да осигури от билети, от субсидия и от общината, поради ниската посещаемост на представленията не са достатъчни, а освен това и тези средства не се изразходват достатъчно ефективно и целесъобразно. Очевидно е, че мениджмънтът в този културен институт е проблематичен. Една от причините за състоянието на театъра е в разточителната структура на трупата и неравномерната заетост“, се посочваше още в съобщението.

„Истината е, че публиката в Русе е много малко“, коментира тогава Рашко Младенов. „В тези две години, откакто съм тук, знаейки какво е положението, се заехме с произвеждането на колкото се може повече спектакли, за да може да предлагаме непрекъснато нови заглавия и да привличаме публиката. Така или иначе, до този момент, независимо от мениджмънта, който имаме, едно представление може да напълни до 6 салона с русенска публика. Изключвам спектаклите с Христо Гърбов и Мартина Вачкова“, заяви той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА