1 629 4

„Междузвездни войни“ ала СССР (СНИМКИ)

Как са изглеждали първите плакати на епичната космическа сага в социалистическо време

Милена Трачева

Въпреки че първите епизоди на епичната сага „Междузвездни войни“ излизат по времето на Студената война, те все пак успяват да достигнат до кината на Русия.

Но заради строгата цензура, която социалистическата власт налага по онова време на всички културни и развлекателни продукти, пристигащи в СССР (особено онези идващи от капиталистическа Америка), рекламните плакати са били преработени и претворени много майсторски в духа и стилистиката на социалистическата действителност и да се харесат на правителството.

Подобни творчески преработени на продукти, създадени от западната култура, са се случвали във всяка една страна от социалистическия блок.

Въпреки че някои от вас може и да не са съгласни, тези творби на социалистическото изкуство са си истински шедьоври. Майсторски изрисувани, с много чувство и старание, тези плакати на "Междузвездни войни" са уникални в своята мрачна, психеделична и безнадеждна същност.

Русия


Още по темата

 • "Междузвездни войни" искат Оскар-и

  "Междузвездни войни" искат Оскар-и

  От „Дисни“ са започнали кампания за налагането на „Междузвездни войни: Последният джедай в номинациите за наградите ...
  17.12.2017
  1 260
  1
 • Дейзи Ридли приключва с Рей

  Дейзи Ридли приключва с Рей

  Актрисата Дейзи Ридли обяви, че не иска да играе ролята на Рей след деветия епизод на поредицата „Междузвездни войни“, съобщи Screen ...
  2.12.2017
  3 418
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • вестерн
  Отговор
  1 12:51  30.11.17
  Повечето са полски и май чехословашки, съветските са най-недъгаво нарисувани и с тва галактический вестерн - припадам
 • вестерн
  Отговор
  2 12:52  30.11.17
  А да, и унгарски има
 • Марков Плакатист
  Отговор
  3 07:28  01.12.17
  Нека не звучи нескромно, ама и аз ги рисувах по-добре, по дяволите... Странно- в някои оазиси на соц-свободата, изглежда, са ги карали да правят плакатите, без да са видели филма и героите... Добре, поне, че у нас филмът дойде със сравнително малко закъснение(ако помня добре,"Нова надежда"закъсня само с две години), а вторият и третият(части V и VI)- в рамките на световните премиери(които също протичат на етапи, мисля, че и до днес е така... Филм-епоха за поне едно поколение!
 • 4 13:57  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай