2 348 2

95 години от рождението на Ивайло Петров

На 19 януари 1923 г. се ражда един от най-големите ни писатели

95 години от рождението на Ивайло Петров
Снимка: presa.bg
Константин Карагьозов

На 19 януари 1923 г. се ражда един от най-големите български писатели – Ивайло Петров. Автор е на повече от 20 книги, сред които незабравими ще останат „Преди да се родя и след смъртта ми“, „Мъртво вълнение“, „Хайка за вълци“ и др.

Петров е лауреат на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2002 г., на наградата „Златен век“ за принос в българската култура, на наградата „Йордан Йовков“ за 1990 г., на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2002) и много други.

През 1994 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин на град Добрич". През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Балчик" на 24 май 2011 г.

За най-известната му творба, романа “Хайка за вълци”, Тончо Жечев казва: „Дори само този роман да можехме да вдигнем високо, той щеше да е оправдание за съществуването на съвременната българска литература“.

„Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл!“, пише в „Хайка за вълци“ писателят. Неговият инстинкт го прави не само безспорен разказвач и майстор на словото, но и художник с пастели, акварели, масло и керамични творби.

Пред Божидар Кунчев психологът на българската душа Ив. Петров споделя: „Казват, че българинът е генетично увреден. Това са глупости. Как ще е генетично увреден! Няма генетично увредени. Има просто исторически условия. Като те потискат толкова години, какъв ще станеш!“ - проблем, актуален и днес.

Творбите на Ивайло Петров са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски и др.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пръцко
  Отговор
  1 15:15  19.01.18
  Голям е, шапка му свалям...
 • Ивайло Петров
  Отговор
  2 15:27  19.01.18
  ..адаш..и по фамилия .....:)

Напиши коментар:


Публикувай