2 107 4

За какво Националната галерия ще похарчи парите от рекордното завещание

Планира се закупуването на нови картини

Росен Стойчев

Националната художествена галерия ще откупи картини с рекордното за нея дарение от близо милион и 800 хиляди лева. Българската емигрантка – Маргарита Занеф завещава парите от продажбата на недвижимото си имущество в Австралия, съобщи BIT.

Нейното желание е било сумата да бъде разпределена за изкуство между националния музей в София и Художествената галерия на Нов Южен Уелс в Сидни.

То е и най-големият подарък за 70-годишнината на Националната художествена галерия. Дарението няма да се използва за материалната база , не защото няма нужда от ремонт, а защото материалното е нетрайно, а изкуството – вечно. В края на годината се очаква галерията да покаже и част от новите картини.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 17:50  16.02.18
  Ще изпокрадат ...ще направят ремонт на тройна цена и готово..тя женичката си е мислила че в България е като Австралия..хахаха

  Коментиран от #3

 • тука има тука нема
  Отговор
  2 18:03  16.02.18
  Само обърнете внимание на разликата в заглавията - онова вляво "Още по темата" е: " 1.84МЛН.лв" , а това днес - "800хиляди лева" подозирам, че след всички такси за превод сумата няма да надвишава минималната пенсия ))) Тва като оня виц за митничарите...
 • ххх
  Отговор
  3 19:02  16.02.18

  До коментар #1 от "Хасан":

  Така е Хассене прав си!
 • от Надежда
  Отговор
  4 13:01  19.02.18
  как за какво - за дебеларски джобове, ама че глупава и наивна жена, бог да я прости, да дарява пари в България?!?!!!!

Напиши коментар:


Публикувай