19 Февруари, 2018 13:10 6 494 8

Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски?

  • николай хайтов-
  • васил левски

Кой потули аферата около препогребването на Левски

Книгата „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски”, беше подготвена за печат от Николай Хайтов през 2002 г., малко преди неговата кончина. След шестте книги за гроба на Васил Левски написани в периода 1985-2002 г., тази беше провокирана от безпрецедентните обругавания и оплювания в пресата от страна на археолозите и историци свързани със спора за гроба и потулването аферата около препогребването на Левски в църквата „Света Петка Самарджийска”.

Независимо от категоричния провал на противниците на препогребването в нарочно проведения диспут в БАН, както и взетото решение с Протокол No10 от 24.04.1986 г. на Бюрото на Президиума на БАН за вторично погребение в олтара на църквата и възможността това да е на Васил Левски, шепа
археолози и историци, продължиха да бранят „научната” чест на пагона, считайки себе си за единствено оправомощени да говорят по тази тема.

Във вида, в който сега се предлага на читателите настоящето допълнено издание, има нещо изключително важно и то е добавянето на първо място Личния дневник, който Хайтов води за неговите митарствания между институциите. Това е времето на извършващата се и предизвикана от него „ретроспективна” проверка за разкопките в църквата през 1956 г., осъществена със Заповед No474/1989 г. от Комитета за Държавен и Народен Контрол (КДНК). Това е официалната контролна институция на държавата до 1989 г., която си е вършела работата независимо, без да се съобразява с политическата принадлежност на обследвания, неговият ранг в политическата йерархия и авторитет на
неговата позиция.

Изготвената Докладна записка с обобщените изводи на Комисията оглавявана от гл. контрольор Паскал Стаматов, за начина на водене разкопките през 1956 г. заедно с придобитата от това полева документация и нейното съхранение, е предадена на Николай Хайтов, дни преди закриване на Комитета в края на 1989 г.

Именно тези официални документи, заедно с извлеченията от информацията за установените нарушения при водене на разкопките - манипулациите с преписа на дневника на разкопките, фалшификациите на фото архива преди проведения спор в БАН през 1986-1987г., потулването и унищожаването на документацията около разкопките, пагубното съхранение и опазване на изровените артефакти, е приложено в Притурка четвърта на настоящето издание. Така установените факти, доказват ненаучния подход и злоумишлените действия на заинтересованите лица в спора за гроба на Левски, както и желанието им на всяка цена, да бъде потулена аферата около разкопките.

През 2011г., Столичния общински съвет взе решение за поставяне на плоча, удостоверяваща, че родолюбиви българи са препогребали в олтара на църквата дякон Левски. Това беше достоен акт към паметта на един велик син на България и свят знак към делото на Васил Иванов Кунчев, именуван Левски! Така беше изпълнено и единственото желание на Апостола на свободата, да бъде погребан тук в България и всякой да знае къде му е гроба!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    13 1 Отговор
    Защо само по време на празници изплува "духа"на Левски?
  • 2 ТМВ

    19 3 Отговор
    Джингиби Левски аз пратих само три заптиета да те докарат до София, знаеш ли защо..?
    Не знам ефенди..
    Ами да могат твоите апапи да те освободят по пътя.
    Освободиха ли те...?
    А ти си тръгнал курбан да ставаш за този народ...!
    И сега си отговорете заслужаваме ли го...?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Гост 2

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТМВ":

    Учи история и разбери, колко опита са направени, за да го спасят. Недей да гледаш и да пишеш неща от фейсбуук, с които не си наясно.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост 2":

    Не е само той който е загинал напразно,има още много знайни и незнайни Българи дали живота си на празно,за един заспал народ който чака все някой друг да му свърши работата и после да се бие в гърдите и разправя какви геройства е правил.
  • 5 интересно

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "ТМВ":

    Може би най-търсеният човек по онова време е бил и ти ще кажеш,че имало с него само 3 заптиета?
    С такива приказки май някой се опитва да ни държи разединени...
  • 6 787878

    3 7 Отговор
    Интересно е наистина,защо само неговото име излиза на преден план,нима не е имало други "убити"от страна на турските заптиета,нима само той се е "жертвал"за "свободата"?Нещо май ни карат на пързалка?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕКСПЕРТ

    1 1 Отговор
    Васил Кунчев е погребан в т.нар. Позорни гробища, които отдавна не съществуват.
    Никакъв Васил Кунчев няма в църквата "Света Петка". Дякона е свален от бесилото на следващата нощ след деня на Голготата му и тялото му е скрито и заровено същата нощ в безименен гроб далеч от въпросната църква.