2 380 6

Фалшифицирали данни за гроба на Левски

Препогребването от неколцина съратници, е доказателство за това, че Апостола на свободата не е забравен от своите

Светослава Ингилизова

По повод 145 години от обесването на Васил Левски на книжния пазар вече може да намерите новото издание на книгата „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски” от Николай Хайтов. Тя е подготвена за печат през 2002 г., малко преди кончината на големия писател.

"След шестте книги за гроба на Васил Левски написани в периода 1985-2002 г., тази беше провокирана от безпрецедентните обругавания и оплювания в пресата от страна на археолозите и историци свързани със спора за гроба и потулването аферата около препогребването на Левски в църквата „Света Петка Самарджийска”, съобщават от фондацията издател "Памет".

Ето какво заяви пред Факти.бг Здравец Хайтов, председател на Фондация "Памет" и син на писателя Николай Хайтов:

Кое е новото в това издание на книгата?

Независима държавна институция (КДНК) потвърждава тезата на Николай Хайтов за злоумишлено фалшифициране на данни от разкопките (дневник на разкопките, фото документи и пр.) и укриване на документация и артефакти по време на спора в БАН с цел възпрепятстване установяването на истината за препогребването на Апостола на свободата Васил Левски в олтара на църквата "Св. Петка Самарджийска". Това твърдение, публикувано във в."Мир" още в 1937 г. и представено на вниманието на институцията БАН през 1956 г. от проф. Гяуров преди и по време на самите археологически разкопки, се потвърждава с абсолютна точност при разкопаването на олтара и и намирането на скелет №95 на посоченото място, вляво на олтарния камък...

Какво се крие зад "войната" по темата за препогребването на Левски?

Истината! Такава, каквато всъщност се установява след спора за гроба в БАН и Доклада на КДНК, е нелицеприятна за археолозите разкопвачи и противниците на препогребването. Самият акт на препогребването от неколцина съратници, е доказателство за това, че Апостола на свободата не е забравен от своите, а е положен на свято място, в олтара на църква! Това е мястото, което е било недостъпно за погледа на турските заптиета и защитено от злонамерени хорски очи. То е осигурявало святата тайна между посветени и опазване на тленните останки на един свят човек!

Изпълнено ли е според Вас действително последното желание на Дякона?

Страхът от съучастие с подсъдимия по това време, не позволява на християнската общност да поиска тялото за подобаващо погребение, което по закон е било разрешено в турската империя. Роднините на осъдения са далече и това привежда в изпълнение закопаване на тялото в позорните гробища. Актът на препогребването, измива срама за непотърсеното тяло и отговаря на християнския сан на Дякон Игнатий. Само така е могло да бъде изпълнено последното желание на Левски, да бъде гробът му в България и всякой да го знае, а не да гният костите му като заточеник в занданите на Диарбекир.

Злоупотребяваме ли днес с образа на Васил Левски?

Всеки си отговаря различно, в зависимост от мярката, с която мери подвига на Апостола и делата, с които допринася за бленуваното от него свободно Отечество!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жалко (гост)
  Отговор
  1 08:16  21.02.18
  Жалка работа... Почти всичките ни велики личности са предадени, не се знае къде са им гробовете дори (Левски, Ботев и т.н.), както и на нито един бг цар.. Пропаднал народ без да тачи историята си. Защото всеки следващ руши предното без да мисли дали след време потомците може да мислят друго - пример Бъки Бомбата
 • Васил Левски (гост)
  Отговор
  2 09:06  21.02.18
  Единствено Русия има ползи от прикриване на фактите около Кунчев!И точно комунистическия писател Николай Хайтов от ДС-КГБ е основния лъжец и работещ за чуждия интерес!!!!!!
 • Васил Левски (гост)
  Отговор
  3 10:03  21.02.18
  Николай Хайтов-полковник от ДС с псевдоним,Горския и служещ на интересите на КГБ и Кремъл!!!Истински Антибългарин и крадец на ръкописите на Яна Язова-Убита от ДС!!!!!
 • Mi13 (гост)
  Отговор
  4 20:21  21.02.18
  Наличието на гроб няма да премахне невежеството ни за делото и величието на Левски, нито за историята ни.
 • Капище (гост)
  Отговор
  5 22:44  21.02.18
  Паметникът на Левски в София е зловещо масонско капище.И обелискът,и бичите глави,и змиите,и грифоните са типични масонски символи.Паметникът е трябвала да бъде статуя и да се прерогребат костите на Левски.Незнайна силd променя изцяло замисъла за паметника.Не случайно строежът се точи 17 години,а и нарочно няма запазена никаква докумунтация.Как така за паметника на национолния ни герой няма документация?И досега не се знае със сигурност ими или няма погребани кости под паметника.Архитектът и изпълнитилите през годините са много съмнитемни хора с чешко-немски имена и е много вероятно да са били масони или да са изпълнили заръка на масонитие.
 • Капище (гост)
  Отговор
  6 22:48  21.02.18
  Паметникът на Левски в София е зловещо масонско капище.И обелискът,и бичите глави,и змиите,и грифоните са типични масонски символи.Паметникът е трябвало да бъде статуя и да се препогребат костите на Левски.Незнайна сила променя изцяло замисъла за паметника.Не случайно строежът се точи 17 години,а и нарочно няма запазена никаква документация.Как така за паметника на националния ни герой няма документация?И досега не се знае със сигурност има или няма погребани кости под паметника.Архитектът и изпълнитилите през годините са много съмнитемни хора с чешко-немски имена и е много вероятно да са били масони или да са изпълнили заръка на масонитие.

Напиши коментар:


Публикувай