Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 13:33 2 280 0

Напусна ни един изключителен музеен специалист

  • почина-
  • иван дочев-
  • музеен специалист

 Заместник-министърът на културата арх. Георги Стоев изказа съболезнованията си към семейството и близките на изтъкнатия музеен специалист Иван Дочев Кисьов по повод неговата кончина.
    В съболезнованието на зам.-министър арх. Георги Стоев се казва:


  " Напусна ни един изключителен музеен специалист и ръководител на музейното дело у нас, посветил се на благородното дело да проучва и популяризира културното ни наследство. Българската музеология изгуби творец, който с новаторски подход работеше по проблемите на българските музеи.
    В центъра на неговото внимание винаги е стоял въпросът за развитието на музейната мрежа, издирването и представянето на културните ценности и създаването на най-значимите национални културни институти.
    С непосредственото му участие броят на музеите в България нарасна значително, като се създадоха НИМ, Национален литературен музей, Национален музей „Земята и хората”, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Музея на открито „Етъра” край Габрово и др.
Благодарение на неговата целеустременост и отговорност се поставиха основите на българската национална музейна система и музеология.
    Отиде си творецът с ярка индивидуалност, откривателят на непознатото минало, човекът, който правеше това минало разбираемо и достъпно за бъдните поколения.
    ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА