Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 14:43 2 362 13

България се отказа от „Евровизия“ 2019

  • българия-
  • отказа-
  • участие-
  • няма да участва-
  • песенен конкурс-
  • евровизия

БНТ обяви решението си с официално съобщение

България се отказа от „Евровизия“ 2019 - 1

България категорично няма да участва в следващото издание на Евровизия, което ще се проведе в Израел през месец май 2019 година. Това стана ясно, след като БНТ публикува официално съобщение на сайта си.

В него се обяснява, че решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприема за оптимизиране на публичните разходи.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори — продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите — участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

Израел получи право за провеждане на конкурса след победата на певицата Нета Барзилай в "Евровизия 2018" в Лисабон.

След събитието израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща песенният конкурс да бъде проведен в Йрусалим. По-късно обаче, бе взето решение той да се проведе в Тел Авив, заради възраженията на някои страни-участнички.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамат

    19 8 Отговор
    Не заради парите трябва да не участваме, а заради ежедневните военни престъпления на израел и заради геноцида им над палестинците!

    Коментиран от #11

  • 2 Ванче

    11 1 Отговор
    Браво, трябва и други държави да се откажат от това нагласено предаване - пускаш СМС и ти дава по-висока сметка за телефона.

    Коментиран от #3

  • 3 Прав си

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ванче":

    Израел не е в Европа, а в Близкият изток. А Русия също участва, щото е на два континента. Австралия е много далеч от нас. Сега трябвало да участват и САЩ, и Китай. Малоумниците са си малоумници!

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    11 0 Отговор
    Правилно са се отказали. Нас ни представят разни недуразумения като Слави,Азис,Софка и Поли Генова. Няма вече певци в България. Всички рецитират на фона на музика.

    Коментиран от #5

  • 5 Ако имаме пари

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ШУШАНА - СВЕТОВЕН ШАМПИОН !!!

    Коментиран от #12

  • 6 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Прав си":

    То по твоята логика Турция също не трябва да участва,че е в Мала Азия.Грузия,Таджикистан,Азербейджан,Армения също не са в Европа ,но ги виждаме по първенства.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Вярно

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Е нали вчера Русия и Турция играха мач от турнир на УЕФА - европейска футболна федерация и как да кажем - играят добре, ама не стават!
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    Добрем, цената за представянето я чухме, а какви са приходите?
    нали идеята като продуцираш песен, тя стане известна, добра, красива, е да имаш и полза от това?
    От там идва и идеята да продуцираш нещо добро, което има шансове да изпъкне, а не поредната наместена боза която не можеш да си припяваш дори в колата.
  • 9 Guðmundsson

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Израел играе в зона Европа поради договора с уефа и да избегна мачове с Ливан например или Сирия. Таджикистан не играе в зона Европа само да ти кажа.
  • 10 сони иванов

    1 0 Отговор
    Ми щото не ми избрахте песента съм сърдит ! Ако я бяхте избрали щеше да има я това , я онова , я фонтче , и те така !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ако имаме пари":

    Хисарския поп ще ги разбие...
  • 13 Голям Слон

    4 0 Отговор
    Да бе, и аз все съм се чудил по каква логика Израел участва в Евровизия :-))) Радвам се, че няма да участваме в тази политическа пародия, люпилня за съмнителни таланти с очевидна сексуална дисориентация.