Last news in Fakti

28 Август, 2019 09:53 1 751 2

Боил Банов ще спасява дворец на Константин Велики в Костинброд

  • костинброд-
  • константин велики

Археологическите останки на двореца на император Константин Велики са открити на територията на община Костинброд още през далечната 1973 година

Боил Банов ще спасява дворец на Константин Велики в Костинброд - 1
Снимка: БГНЕС

След посещение на археологическия обект - дворецът на император Константин Велики - "Скретиска" - в община Костинброд, министърът на културата Боил Банов обяви, че ще вземе необходимите мерки от неговата компетентност, така че имотите, в които е разположен археологическият комплекс, да бъдат предадени за управление на община Костинброд.

Той увери затова поканилите го на посещението - кметът на Костинброд - Трайко Младенов, заместник-кметът по култура в общината Александър Ненов и Борислав Борисов, кметът на село Петърч, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

Общинските представители, от своя страна, обясниха на министъра, че, Костинброд има визия за опазването и популяризирането на обекта като значим паметник на европейското и световно културно и историческо наследство.

Археологическите останки на двореца на император Константин Велики са открити на територията на община Костинброд още през далечната 1973 година. Комплексът на резиденцията е най-значителният сред сродните по предназначение комплекси, известни на днешната територия на България. Той е един от най-големите комплекси - резиденции, известни в Римската империя. Дължината му е около 140 метра, максималната му ширина е не по-малка от 110 метра, като общата му площ надхвърля 20 дка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    4 0 Отговор
    Този ЩО НЕ Е НА Г.М. ОЩЕТИ ДЪРЖАВАТА С СТОТИЦИ ХИЛЯДИ.АЛООООУ ПРОКУРАТУРАТА🐵
  • 2 За тока и водата

    7 0 Отговор
    Защо не питате Трайко за водния цикъл?
    Целия град е без вода след проект за 100 милиона. Защо не пратите проверка?
    Уби човек преди месец а е на свобода?!?
    Ненов е една карикатура.