Last news in Fakti

7 Май, 2024 04:49 951 4

Агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс спечелиха журналистически награди "Пулицър" ВИДЕО

  • награди-
  • пулицър-
  • медии

Церемонията се състоя в Ню Йорк

Агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс спечелиха журналистически награди "Пулицър" ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс спечелиха журналистически награди "Пулицър" на церемония, състояла се тази вечер в Ню Йорк. Сред лауреатите са и "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", предаде БТА.

В най-престижната категория - тази за журналистика в полза на обществеността - обаче победи разследващата медия "ПроПублика" за разкритията си за подаръци и пътувания, които съдии от Върховния съд на САЩ, особено съдията Кларънс Томас, са приемали от заможни донори и които са пропуснали да декларират пред властите. Заради тези разкрития Върховният съд прие поведенчески кодекс.

Ройтерс спечели две награди. Едната беше в категорията за национален репортаж за серия от журналистически разследвания на производствената империя на Илон Мъск, а другата беше за снимки към извънредна новина за кадрите си от израело-палестинския конфликт в Газа. Сред снимките, донесли наградата на екипа на Ройтерс, беше кадър, направен през октомври от фоторепортера Мохамед Салем, показващ палестинка, която е притиснала безжизненото тяло на 5-годишната си племенница в Газа. Тази снимка вече спечели и престижната награда "Уърл прес фото" за кадър на годината.

Разследването на Ройтерс в производствената империя на Мъск, което получи друга награда "Пулицър" - тази за национален репортаж - разкри случаи на травми на работници, получени в хода на работата и един смъртен случай на работник в ракетната компания на милиардера "Спейс екс", както и случаи на лошо отношение към животни в неговата компания за имплантиране на чипове в мозъка "Нюралинк". Освен това разследванията на Ройтерс показаха, шефът на компанията за електромобили "Тесла" е прикривал опасни дефекти, манипулирал е автомобили и е споделял чувствителни изображения, записани от "умните" превозни средства, без знанието на водачите им. Поредицата от репортажи на Ройтерс предизвика разследвания в САЩ и Европа и призиви за действия от страна на американските законодатели.

Наградата за национален репортаж Ройтерс сподели с "Вашингтон пост", който пък я спечели заради детайлен анализ на автомата AR-15 и неговата роля в насилието, причинено от огнестрелни оръжия в САЩ. Вашингтонското издание получи отличия в още две категории.

"Ню Йорк таймс" победи в категорията за национален репортаж за отразяването на конфликта в ивицата Газа. А журналистката от изданието Хана Дрейър спечели отличието за разследваща журналистика за разкритията си за използване на труда на деца мигранти в САЩ. Изданието спечели и в още една категория.

Местното медийно издание "Лукаут Санта Круз", което е само дигитално, победи в категорията за извънредна новина за отразяването на катастрофалните наводнения в Калифорния през януари 2023 г.

Асошиейтед прес спечели наградата за фотографски репортаж за отразяването на миграционните потоци през Латинска Америка към САЩ.

Отличията "Пулицър" за журналистика се присъждат от Колумбийския университет в Ню Йорк и са кръстени на издателя Джоузеф Пулицър, починал през 1911 г. и оставил пари за учредяването на отличието и за създаване на журналистическо училище в университета. Първите награди "Пулицър" са връчени през 1917 г.

"Пулицър" отличават най-доброто в журналистиката в 15 категории. В допълнение има и награди в 8 нежурналистически категории, като литература, музика и театър.

Наградата за журналистика в полза на обществеността носи златен медал за лауреата. Докато останалите категории носят на наградените с тях по 15 000 долара

Тази година бордът от Колумбийския университет, присъждащ наградата, поиска от кандидатите да разкрият дали са използвали в професията си изкуствен интелект и тази вечер съобщи, че петима от 45-те финалисти са го правили за репортажите и разследванията, с които са кандидатствали за отличието.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Има ли съмнение ,че тези 2 агенции ще получат" Пулицър".? ФАЩ сами си създават награди и сами си се награждават . Зад маската на нобеловите награди пак се крият същите ,Ако да се раздават уж от Норвегия.
  • 3 Награда за лъжи

    2 0 Отговор
    Лицемерие
  • 4 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Тва е некав фарс, не пулицър а луцифер се само наградили за ционистка пропаганда и лъжи, и месото и ножа в техните ръце