Last news in Fakti

10 Май, 2024 14:29 1 012 9

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов станаха членове на Европейската филмова академия

  • мария бакалова-
  • бойко кръстанов-
  • европейска филмова академия-
  • филми-
  • актьори-
  • награди

Членството им бе обявено на Деня на Европа - 9 май

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов станаха членове на Европейската филмова академия - 1
Снимка: БГНЕС

Актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов, както и още 15 представители на българската кинематография, са сред 709-те новоприети членове на Европейската филмова академия. Тя обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май.

Веднъж всяка година Европейската филмова академия (ЕФА) приема нови членове, като тази година броят им е рекорден, се посочва в прессъобщение на сайта на академията. Така се усилва гласа на европейското кино по света, отбелязват от ЕФА.

Освен двамата български актьори, към ЕФА се присъединяват и режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, както и операторите Иван Чертов и Александър Станишев, и сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand също вече са членове на ЕФА редом с продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.

Те са приети в ЕФА редом с изтъкнати актьори и кинотворци като актрисата Кейт Бланшет, режисьорите София Екзарху и Матео Гароне.

Европейската филмова академия вече има над 5000 членове от 52 страни. Всеки от тях може да се регистрира, за да гласува всяка година за Европейските филмови награди. Те могат да участват в събития, организирани от ЕФА, се посочва в прессъобщението.

От 1 май тази година президент на ЕФА е френската актриса Жулиет Бинош. ЕФА е основана през 1988 г. от водещи европейски кинодейци като Ингмар Бергман, Педро Алмодовар, Лиляна Кавани, Клод Шаброл, Федерико Фелини, Изабел Юпер, Марчело Мастрояни, Лив Улман, Вим Вендерс и първоначално има само 99 членове. От 90-те години на миналия век членовете на академията постепенно се увеличават, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 10 Отговор
    Да не забравя кой я втърка в киноиндустрията и че с ролята на безправна казакстанска проби в Холивуд.

    Коментиран от #8

  • 2 провинциалист

    13 4 Отговор
    От новината научих, че Бойко Кръстанов е станал член, а Мария Бакалова изглежда много ентусиазирана от мисълта за станалия член Бойко Кръстанов.

    Коментиран от #6

  • 3 Перо

    21 3 Отговор
    Голямо “постижение” на селската пръчка и статистка! Който не е пожелал, той не е станал член на джендърската академия!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    4 16 Отговор
    Прекрасна е - аз лично считам ролята й в "Борат" за перфектна, това е специфичен хумори и тя даде "цвят", приблизително до филмите на "Монти Пайтън", много хора не харесват такива "солени" шеги, но това е решение на "собственика" на филма.

    Някой ден пак ще го погледна, да си го видя, това е сатира, пародия - такъв е стила.

    Впрочем - нали ни дава реклама - кой ще ти обърни внимание в един милиарден свят - ние сме колкото едно предградие на някой голям световен град.

    Сега - имам и Кристо, но той освен - че почина, стана и "българофоб", така че - Мария Бакалова е начин да се чуе, че изобщо съществуваме.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Буден

    3 5 Отговор
    Соц.професуорите са категорично Против...питайте ги.!