Last news in Fakti

29 Февруари, 2020 16:23 1 113 3

Филмови награди и скандали във Франция

  • сезар-
  • роман полански-
  • ладж ли

"Клетниците“ на режисьора Ладж Ли спечели кинонаграда "Сезар" в категорията за "най-добър филм"

Филмът „Клетниците“ на режисьора Ладж Ли спечели френската кинонаграда "Сезар" в категорията за "най-добър филм", предадоха световните агенции.

Филмът, които беше номиниран в 11 категории, получи и наградите за "най-добър новоизгряващ актьор" - за Алексис Маненти, както и за "най-добър монтаж", а също и "наградата на публиката".

А режисьорът Роман Полански беше отличен със "Сезар" за "най-добра режисура" за своя филм „Офицер и шпионин“, посветен на „аферата Драйфус“. Номинираната в 12 категории лента взе приза и - за "най-добри костюми", и за "най-добър адаптиран сценарий".

Това предизвика възмущение в голяма част от жените в публиката, които в знак на протест напуснаха залата. Сред тях беше и актрисата Адел Енел, номинирана за най-добра актриса в „Портрет на момиче в пламъци“. Филмът, който имаше 11 номинации за "Сезар", но получи само отличието за "най-добро операторско майсторство".

В категорията "най-добра актриса" отличието взе Анаис Демустие за ролята ѝ в политическата драма „Алис и кметът“. Победител при мъжете - за "най-добър актьор", стана Рошди Зем за криминалната драма „Рубе, светлина“.

Лина Худри пък получи "Сезар" за "най-добра изгряваща актриса" за ролята ѝ във филма „Папиша“, който грабна и наградата за "най-добър дебютен филм". А южнокорейската психологическа сатира „Паразит“ стана "най-добър чуждоезичен филм".

Номинирането за "Сезар" на Роман Полански, който е обвинен в сексуално насилие, предизвика и протест преди началото на церемонията, и породи полемика, заради която неотдавна ръководството на академията, връчваща наградите, подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Индус от Татарлъ

    4 0 Отговор
    Скоро загледах един минисериал "Клетниците", в който Жавер беше... негър. Спрях дотам.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЗАРА

    0 1 Отговор
    ФРАНСЕТАТА СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ, САМО НЕГРОИДНИ СЕВЕРНО АФРЕКАНЕРЧЕТА СЕ ПУЛЯТ И ВЪВ ФИЛМИТЕ И В ПЕСНИТЕ И ПО УЛИЦИТЕ, СБОГОМ фРАНЦИО НА ЛУИ ДЬО ФИНЕС, НА КАТРИН ДЕНЬОВ, НА БРИЖИТ БАРДО, НА АЛЕН ДЕЛОН, НА БЕЛМОНДО И....САМО МАЙМУНИ СЛЕЗЛИ ОТ КЛОНА И НАГАЗИЛИ ВЪВ ФРАНЦИЯ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - В МОМЕНТА ПОЧТИ Е ИЗВЪРШЕНА СМЯНА НА ФРЕНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ С НЕГРАТА...ХАК ДА ИМ Е НА ТЕЗИ ЛИГЛЬОВЦИ, САМО КАТО ИМ ВИДИШ КЕЛЕША ПРЕЗИДЕНТ...