Last news in Fakti

13 Май, 2020 13:55 2 860 3

Археолози поискаха над четвърт милион за разкопки

  • римски резерват-
  • никополис ад иструм-
  • археолози

Великотърновските археолози ще работят на два терена в римския град Никополис ад Иструм и на праисторическите могили в селата Петко Каравелово и Джулюница

Археолози поискаха над четвърт милион за разкопки - 1
Древния римски резерват Никополис ад Иструм Снимка: БГНЕС/Архив

285 хиляди лева поискаха археолозите от Велико Търново и Горна Оряховица от Министерството на културата за разкопки и проучвания на десет обекта, съобщи БНР.

Великотърновските археолози ще работят на два терена в римския град Никополис ад Иструм и на праисторическите могили в селата Петко Каравелово и Джулюница. Предвижда се спасителните разкопки на римската могила в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец това лято да продължат като планови, както и да се възобновят проучванията на църквата с манастир в местността „Френкхисар“ под крепостта „Царевец“. Финансирането е за 175 хиляди лева.

Близо 90 хиляди лева искат за трите действащи обекта в крепостта „Трапезица“ археолозите от Великотърновския филиал на Археологическия институт с музей при БАН.

Няма яснота дали гласуваните от общинския съвет в Горна Оряховица 20 хиляди лева за подкрепа на археологическата работа в крепостта „Ряховец“ ще бъдат отпуснати или ще бъдат пренасочени за борбата с COVID-19. Такава е и сумата, която се иска от Министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горанов

    3 3 Отговор
    Подавай оставка овреме, че иначе падат цялото правителство, а след това ще има народен съд, без Каскета и Ушев. Подавай, че доста джипове обикалят София, от министерството до ЕСТЕ в изток си е път
  • 2 Хайде стига

    3 6 Отговор
    Четвърт милион баш сега ? Разкопките могат да чакат !
  • 3 Георги Илиев Митев

    1 3 Отговор
    Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти" и " градските мечти" значи, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните ,полицията ,медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).