Last news in Fakti

29 Юни, 2020 17:20 2 177 12

Карабашлиев: Живеем в срамно време

  • захари карабашлиев

В случай, че не сте го разбрали - злото настъпва

Коментар на писателя Захари Карабашлиев:

Знам, че от мен най-малко се очакват песимистични послания, но това е такова. Изисква се голяма самодисциплина да потискам всичко, което мисля за моралното свлачище, върху което сме принудени да се задържаме пряко сили повечето що-годе нормални хора в България... за тази ценностна хавра.

Не че мнозинството тук сме без кусури, пази боже! Но след цялата тази свинщина от последните седмици, която дори не мисля да споменавам тук, ще кажа това: живеем в едно от срамните времена на България.

Срамни не толкова за “тая повилняла сбир от вълци и кози…” (Яворов, “Родина”), а за тези от нас, хора на словото, интелектуалци, общественици, които уж имаме какво да кажем и имаме трибуната да го кажем без да ни пратят в Белене, но мълчим и сумтим по най-важни теми, защото те не ни засягат пряко.

Е, мълчете достатъчно дълго и ще Ни засегнат. Един по един.

В случай, че не сте го разбрали - злото настъпва. И дори не се бори с нас, защото ние не се борим с него. А и защото се е мултиплицирало на всяко ниво, ерозирало е най-фундаментални човешки устои, а и вирее в метастази там, където доброто бездейства.

Вазов е прозрял силата му отдавна: “по-зло от оръжие стои в нашта власт - Апатията!” Познато, нали? Апатията.

И ако трябва да завърша с някакво възможно решение, то може би е: всеки е способен да направи своя избор злото да не властва чрез него.

Това е.

Хубава седмица!


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Календар

    22 1 Отговор
    Тъжната истина, Захари, а е само понеделник.

    Коментиран от #5

  • 2 браво

    16 1 Отговор
    За това ми е много болно. Интелектуалците, общетствениците и всички нормалномислещи публични личности мълчат.

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Психиатър

    1 15 Отговор
    Жалко е, че масовата истерия е заразна и се разпространява по въздуха. Кой има интерес от дестабилизация на България в момента ? С грешки и трудности се стигна до момента България наистина да влезе в клуба на богатите и сега на някой му пречи това ! Този някой обаче е малцинство.

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Осъзнат

    13 0 Отговор
    Злото настъпи на 10 ноември 1989 г.Тогава отпушихме бутилката и духът са всели в нашите души. Всеки прие по някакъв начин злото - това е вид познание по Божията воля. Но сега, когато ни се струва, че е нй-тъмно, идва просветлението. Не казвам, че идва доброто. Има дълъг път да извървим - само че в обратна посока. Път, който да ни изведе от дивия капитализъм, от частната собственост, която активира най-низките инстинкти в душите ни. Време е за правилната промяна.
  • 5 Анализатор

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Календар":

    Най-големият проблем не е, че "интелектуалците" мълчат, а това, че няма какво да кажат. Вместо водачи на нацията, те се превърнаха в жалки наблюдатели на събитията, скрити зад пердетата, страхувайки се от ужаса, в който всеки един стана съучастник през трите десетилетия на морално падение и разруха.
  • 6 Анализатор

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "браво":

    Нaй-гoлeмият прoблeм нe e, чe "интeлeктуaлцитe" мълчaт, a тoвa, чe нямa кaквo дa кaжaт. Вмecтo вoдaчи нa нaциятa, тe ce прeвърнaхa в жaлки нaблюдaтeли нa cъбитиятa, cкрити зaд пeрдeтaтa, cтрaхувaйки ce oт ужaca, в кoйтo вceки eдин cтaнa cъучacтник прeз тритe дeceтилeтия нa мoрaлнo пaдeниe и рaзрухa.
  • 7 Бен Газара

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Психиатър":

    "Клуба на богатите"?!Ти наред ли си?
  • 8 Минало незабравимо

    4 0 Отговор
    Винаги е било така... Винаги са мълчали, Малцина са издигали глас - Радой Ралин, Борис Димовски...Останалите на трапезата, а тя беше богата.
  • 9 Минало незабравимо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "браво":

    Винaги e билo тaкa... Винaги ca мълчaли, Мaлцинa ca издигaли глac - Рaдoй Рaлин, Бoриc Димoвcки...Ocтaнaлитe нa трaпeзaтa, a тя бeшe бoгaтa.





    Винaги e билo тaкa... Винaги ca мълчaли, Мaлцинa ca издигaли глac - Рaдoй Рaлин, Бoриc Димoвcки...Ocтaнaлитe нa трaпeзaтa, a тя бeшe бoгaтa.
    Когато не се съпротивляваш на злото, то завладява духа на човека, а после лесно намира начин да владее живота му. Какво правихте до сега ф-н Карабашлиев? Сега ли проглеждате? Вашата мисия няма почивен ден !
  • 10 Минало незабравимо

    1 2 Отговор
    Кoгaтo нe ce cъпрoтивлявaш нa злoтo, тo зaвлaдявa духa нa чoвeкa, a пocлe лecнo нaмирa нaчин дa влaдee живoтa му. Кaквo прaвихтe дo ceгa г-н Кaрaбaшлиeв? Ceгa ли прoглeждaтe? Вaшaтa миcия нямa пoчивeн дeн !
  • 11 Чочо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Психиатър":

    Не, не си психиатър, а си за психиатър!
  • 12 месара

    2 12 Отговор
    с импексова и този президент верно живеем в срамно време !