Last news in Fakti

29 Септември, 2012 13:52 2 060 0

100 години от Освобождението на Свиленград

  • освобождение-
  • балканска война-
  • свиленград

С богата програма Община Свиленград отбелязва 100 години от Балканската война и освобождението на Свиленград.

Празничният афиш  включва различни културни и спортни мероприятия. Началото бе поставено тази седмица с фотоизложба, представяне и възпоменание на Петър Раковски – редактор, поет, доброволец. Събитието се състоя в новата арт галерия в града. На възпоменанието присъстваха и всички потомци на рода на Раковски, както и неговият син Георги.
 

Вчера в музея ще бе открита изложба „100 години Балканска война”.  Проведе се и заключителният кръг на историческата викторина „100 години свобода” с участието на ученици от Свиленград и Любимец.

Днес в читалище „Просвета-1870” ще се проведе забавното състезание „Аз обичам Свиленград”. Началото ще бъде дадено в 18.00 часа. Приказно-песенна въртележка с Илиана Балийска „И децата са в играта” ще забавлява най-малките жители на града тази неделя от 11.00 часа в градския парк.

Научна конференция “Балканската война, България и Свиленград” се открива на 1 октомври, понеделник. Конференцията ще започне  от 9.30 часа  в Ритуалната зала на ОбА. Тя се организира от Института за балканистика с Център по тракология при БАН и Общински исторически музей - гр. Свиленград, под научното ръководство на проф. дин Светлозар Елдъров. Ще бъдат изнесени 14 доклада от различни експерти и учени, сред които проф. дин Тодор Петров от Военна академия „Г. С. Раковски”, проф. д-р Цонка Каснакова-Иванова от Тракийски  Университет – Стара Загора, гл.ас. д-р Калина Пеева от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, гл. ас. д-р Ваня Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН, д-р Петър Кърджилов, асоцииран член на Института за изследване на изкуствата при БАН и други.

Литийно шествие, придружаващо свети мощи от Шипченската Света обител „Рождество Христово” за поклонение в храм „Св.Троица”, ще пристигне в Свиленград на 1 октомври, в 16.00 часа. Шествието ще премине от стария мост на река Марица до църквата „Св. Троица”.  Светите мощи от Шипченската Света обител „Рождество Христово” са на петима светци - на Св. Александър Невски, вградени в икона, Св. Великомъченица Екатерина, Св. Пантелеймон, Св. Харалампий и Св. Йоан Златоуст, както и икона с вградена частица от Светия кръст Господен. Те ще бъдат изложени за поклонение до 7 октомври, когато ще се състои и тържествена литургия.

Също на 1 октомври рок група БТР и Кирил Маричков ще пеят на площад „14 март”. Концертът ще започне в 19.00 часа.
На следващия ден – 2 октомври,  отново на площад „14 март” ще се проведе кръг от откритото държавно първенство на българската федерация на силовите атлети „Айрън мен”. Надпреварата между най-силните мъже в страната ще започне в 16.00 часа.
На 2 октомври официално ще бъде представена книгата „История на Свиленград 1912-1944”. Събитието ще се състои от 14.00 часа в арт галерията.
Отново в арт галерията на 3 октомври  от 17.00 часа ще се открие фотоизложбата „Спомени и минало, което не трябва да се забравя”.
На 4 октомври в 12.00 ч. на връх Шейновец ще се състои тържество с поднасяне на венци и цветя и възстановка на първата битка от Балканската война и превземането на историческия връх. В 15.00 часа на входа на Свиленград до АМ „Марица” на тържествена церемония ще бъде издигнато националното знаме на новопостроения 30-метров пилон. Същата вечер концерт на площада ще изнесе сборна формация от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив.
Самият празничен ден – 5 октомври, ще започне с  тържествена литургия за благоденствие на Свиленград и неговите жители в църквата „Света Троица” в 10.00 часа. В 19.30 часа ще се проведе тържествен митинг-заря след факелно шествие с поднасяне на венци на паметници и паметни плочи в града.
В програмата за честването на празника са включени и различни спортни състезания за купа „5 октомври”. Ще се проведат турнири по футбол за деца, колоездене, тенис на маса, тенис на корт, ръгби, шахмат. Сред спортните събития още са и предвидените за 3 октомври общоградска младежка щафета – от 14 часа пред ОбА, и футболен мач за ветерани – от 16.30 часа на стадион „Колодрума”.
В чест на 100 години от първия боен полет международна изложба на стендови модели – мащабно умалени копия на авиационна, сухопътна, морска и космическа, военна и цивилна техника, ще бъде подредена във физкултурния салон на ОУ „Иван Вазов” на 6 и 7 октомври. От 8 до 15 октомври в кино „Тракия” ще има прожекции на документалния филм „Балканската война 1912-1913 год.”. Празнични концерти и чествания ще се проведат в селата Капитан Андреево, Мезек, Сладун и Момково.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА