Last news in Fakti

5 Март, 2024 10:31 2 021 41

Знаете ли истинското име на връх Шипка?

  • връх шипка-
  • връх свети никола-
  • паметника на свободата-
  • шипка-
  • освобождение

Връх Шипка всъщност се намира на близо километър от върха, на който е издигнат Паметникът на свободата

Знаете ли истинското име на връх Шипка? - 1
Снимка: БГНЕС

Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на свободата, е Свети Никола. Това разказа проф. д-р Петко Петков, историк и преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", цитиран от БТА. Проф. Петков е автор на "Книга за върховете Св. Никола и Шипка".

Историкът обясни, че на около 1000 метра от върха, на който е паметникът, се намира другият връх, чието име е Шипка.

"В момента и двата върха носят името Шипка. Вторият просто се пропуска. Има една негласна директива старият връх да не се нарича така, а да се назовава Северната височина и да се внушава, че това е било истинското име на върха. А зад него има по-северен връх - Узункуш. И все питам как ще го наричаме него - още по-северната височина ли?

Шипка си е Шипка и с такива имена шега не бива да се прави", коментира историкът.

История и произход на името

На връх Свети Никола депутатите от Учредителното събрание в Търново през 1879 г. решават да бъде построен прочутият днес Паметник на свободата, защото този връх е по-висок, а не защото е по-славен, обясни проф. Петков. "Предложението е на депутата Стефан Берон, а решението е единодушно на цялото събрание. Официалното откриване на паметника е през 1934 г.", каза проф. Петков.

"До 1951 г. този връх се нарича Свети Никола и всички знаят, че има друг връх Шипка на около 1000 м на север от него - този, който Иван Вазов е прославил в прочутото си стихотворение "Опълченците на Шипка", на който се е намирал командният пункт на генерал Столетов и на който на 11 август 1877 г. са решителните сражения", каза проф. Петков. Той добави, че именно на историческия връх Шипка се прославят опълченските дружини и "спасяват хода на войната".

Историкът обясни, че връх Свети Никола е преименуван два пъти от едни и същи власти. "Първият път по строго идеологически съображения - през 1951 г. е наречен връх Столетов. Съвсем не след дълго - през 1977 година, без никакво допитване, даже без разговори и без експертна конференция на историци, му е дадено името на съседния връх Шипка и става втори връх Шипка", разказа проф. Петков.

По думите му поради тази причина историческият връх с годините е забравен.

Историческо и политическо значение

"Благодарение на неколкократните подписки на хиляди българи от цялата страна, днес колегите ни от Националния парк-музей Шипка-Бузлуджа полагат грижи и за стария връх Шипка. Там има паметни плочи, които са сложени през 50-те години на 20 век. Запазен е командният пост на генерал Столетов. Хората започнаха да възстановят тази истина и да уважават и двата върха, но официалното им наименование и на единия, и на другия е "Шипка". Това създава проблеми", коментира проф. Петко Петков.

Той добави, че няколко пъти Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президентската институция се е събирала, за да дискутира този въпрос. Отговарят уклончиво, макар и не съвсем отрицателно, че трябвало още малко време, за да свикне обществото с тази промяна, коментира проф. Петков.

"Остава да събере кураж, воля и отговорност пред националната ни история екипът на президентството, за да посъветва президента да издаде необходимия указ от едно изречение, който гласи, че се възстановява исторически утвърденото и традиционно име на старопланинския връх Свети Никола (1326 метра), на който е построен Паметникът на свободата", каза историкът.

Според него топонимът "Шипка" няма да изчезне, ако старият връх върне името си Свети Никола.

Проф. Петков добави, че през последните близо 20 години са организирани много подписки за възстановяване на историческото име на върха.

"Историческият факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" категорично подкрепи идеята. Светият синод на Българската православна църква на свое заседание също гласува в подкрепа на връщането на името Свети Никола през януари 2019 година", добави проф. Петков. "Нито един авторитетен човек, група, организация или политическа сила не се е изказала против", каза той.

Става дума за възстановяване на истината, а не за хрумка на някой интелектуалец, която му е дошла в просъница. Ако имаше някаква обществена реакция, досега да е станала. Дебатът отдавна е публичен и няма никакви аргументи против тази промяна, посочи проф. Петков.

Той добави, че и истинското име на върха, на който се издига паметникът Бузлуджа, е Хаджи Димитър. Там никой не поставя критично въпроса защо се използва названието Бузлуджа, като това не е официалното му име. Официалното име е Хаджи Димитър и е от 1942 г., каза проф. Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 17 Отговор
    Единият трябва да се кръсти Москва, а другият Россия!

    Коментиран от #9

  • 2 Последния Софиянец

    18 12 Отговор
    Вчера по немската телевизия под заглавие,, Фашизъм в страна от ЕС,, дадоха как на Шипка полицията преби свещеник, влачи го по земята и го изхвърли в едно дере само защото прокле Сглобката.А другите платени свещеници не направиха нищо да го защитят.

    Коментиран от #4, #7, #11, #12

  • 3 Град Симитли

    21 6 Отговор
    Най-добре да се преименува на връх
    "света Евелина Келбечева и 40те соросоида"!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    23 4 Отговор
    ,,Този връх висок е." Ама много им боде очите на жълтoпaвeтнитe умнокрасиви. Искат да го няма, ама няма как. ,,Този връх висок е."
  • 6 В моето

    17 0 Отговор
    детство върхът се казваше Столетов. Обаче се забравя.
  • 7 Да, обаче

    10 15 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    не е бил никакъв свещеник, а маскиран рашист.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Да, обаче":

    Ти откъде знаеш? Беше ли на Шипка?
  • 9 А къде

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    отиват българските опълченци? Моят прадядо е воювал на Свети Никола.
  • 10 Делю Хайдутин

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да, обаче":

    Беше Путин в расо.хи хи хи
  • 11 Ветеран от Протеста

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Тва да не е оня,дето ходи облечен като свещенник и кълне наляво и надясно??Да си стои в дерето!!!
  • 12 Добре са сторили

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пратили са го да служи на сатаната Ленин явно..ти що не се пожертва да ги спасиш?

    Коментиран от #14

  • 13 провинциалист

    5 2 Отговор
    "Съвсем не след дълго ..., без никакво допитване, даже без разговори и без експертна конференция" - а, като с еврозоната!
  • 14 Последния Софиянец

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "Добре са сторили":

    Аз бях от другата страна и само чух хората да викат да не го бият.Гостите от Германия са го заснели и ми показаха записа.Бяха потресени.Казах на преводача да им каже че ни управляват Сглобката на Сатанистите от Козяк
  • 15 тука е така

    12 2 Отговор
    Цялата ни история е такава. Писана на коляно и всеки, който се сдобие с власт пише нова история. Затова българина е безпаметен, не си знае истинските заслуги на предците, история и ценности, а се кланя на чужди кумири в Москва и Вашингтон.

    Коментиран от #19

  • 16 Перо

    11 2 Отговор
    Какво значение има как ще се казва върха? Просто сегашния връх Шипка е придобил гражданственост и повечето хора така го знаят и трудно ще свикнат с “ново” име. Едно е ясно, че от това няма да настъпи анти-руска истерия!

    Коментиран от #18

  • 17 Я го знам !

    2 1 Отговор
    Истинското име на върха е Кьотек тепе.
  • 18 я по сериозно

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    А какво значение има дали паметника е построен на самия исторически връх или на място преценено за по подходящо, че трябва непременно да се сменя и името на върха? Да не би МОЧА да е построен на мястото на някакво емблематично сражение? Даже такова в цяла България не се е състояло.

    Коментиран от #21

  • 19 БСП в Бунището

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "тука е така":

    Какво " коляно" те гони и тебе..Това е Половин век Руска комунистическа Окупация на България и всичко преименувано е руска комунистическа Пропаганда,добре обмислена и целенасочена към Необратимост на Окупацията...Обаче Колелото на Историята се върти и няма връщане назад - малко по малко руските окови падат !!!

    Коментиран от #22

  • 20 !!!?

    5 6 Отговор
    Румен Радев: Днес режат нашата История парче по парче !
    Нинова: Паметникът на съветската армия е незаконно рязан !
    Копейкин: Пренаписват ни историята !
    !!!?
  • 21 Проблема

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "я по сериозно":

    не е в това Къде е построен паметника,а че всички ревящи за Историческата Истина я Изопачават,заради Руска пропаганда ..Там където е построен е връх Свети Никола и пРезидента,милеещ за Историческата Истина,е задължен да я възстанови...Историческата Истина!!!

    Коментиран от #24

  • 22 име

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "БСП в Бунището":

    Знаеш ли как се наричат в медицината случаи, в които болния винаги намира чужда вина и намеса в несретния си животец?
  • 23 Гост

    4 4 Отговор
    Другари, то цялата история на България е ФАЛШИВА, вие за един връх проблем правите!

    Коментиран от #25

  • 24 да де

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Проблема":

    Паметници се строят за да се съхрани народната историческа памет, а у нас се строят за да се съхранят историческите лъжи и манипулации на нечий болен мозък. Затова всичко ни е изкривено и се молим на фалшиви Богове. С толкова лъжи няма как да имаме памет, която да ценим и защитаваме, а всеки ще ни премята като ненужна вещ.

    Коментиран от #28

  • 25 Да, ама не...

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Нали точно затова е фалшива? Защото за всяка фалшификация ни съветват да си мълчим и ние винаги реагираме послушно.
  • 26 Отец Чапаев

    7 0 Отговор
    О, Шипка! Три деня младите дружини. как прохода бранят. Горските долини. трепетно повтарят на боя ревът. Пристъпи ужасни! Дванайсетий път..........
    Вазов се объркал, ще му променят стихотворениета на ....О Свети Никола! Три деня младите дружини кюфтетата бранят......
  • 27 Ретро

    7 0 Отговор
    Този измислен професор се мъчи да изтрие поемата на Вазов, спомените на съвренниците по време на руско турската война. Всички говорят за връх Шипка. Аман от алчни, соросоиди които драскат в подножието на историята.

    Коментиран от #33

  • 28 Кандидат Милионер

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "да де":

    Ама ти трябва да тръгнеш от това,как руските комунистически Окупатори на половин Европа наричат половин вековната Окупация...Наричат я " Обща История " на двата Народа....Като са насадили Комунистическа Диктатура и са избили образования Елит на окупираните държави....От там трябва да се тръгне ,защото при Окупация се дължат Репарации...

    Коментиран от #41

  • 29 Отец Чапаев

    6 0 Отговор
    Последно се казваше връх Столетов но демократите отмениха това име защото е руско........Тогава Столетов, наший генерал, ревна гороломно: "Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци! на вашата сила царят повери прохода, войната и себе .
  • 30 танкист

    1 0 Отговор
    Знаем,знаем,не сме вчерашни!
  • 31 хоминид

    0 0 Отговор
    Шипка не е Щипка.
  • 32 Българин

    1 6 Отговор
    Всеки българин, който се интересува от истинската история на България, а не тази която ни написаха в московското блато, знае.
    Копейките по принцип нищо не знаят. Всичко научават от Kapбовски, Boлгин, Явop Дaчkoв, Kиpo брейка , "четирихилядници" и вся остальная! Но тях не може да ги припознаем като българи, предвид тяхната сляпа poбcka подчиненост на московския сатрап.

    Коментиран от #40

  • 33 Вазов

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ретро":

    е нанесъл доста бели в нашата история, както с художествената измислица Под игото, така и с Немили- недраги, така и с Епопея на забравените. Самият той не е участвал в боевете на Шипченския проход, нито в руско- турската война, както и Стамболов, който е бил не благонадежден. Последният се е занимавал с търговия по време на войната.

    Коментиран от #39

  • 34 айдее

    1 0 Отговор
    Имало ли е Римско, османско, немско, руско има и саксонско в днешно време. Свободата на България се определя отвън за това сме свикнали със свободата си до колкото ни е позволена. Независими сме били само тогава когато всички останали народи са се страхували от българина
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бяла техника

    0 0 Отговор
    До коментар:8 там незнам дали е бил,ама сигурно е ял кюфтета без да се шегува
  • 37 плевен

    1 0 Отговор
    Милата Събка! Чак е забавно да се гледа с какъв ентусиазъм ни разказва за общоизвестни неща. А като им кажеш "смотано поколение" се обиждат. Скоро се установи, че са най- калпави по математика в ЕС.Сега виждам, че не си знаят и историята. Все повече заприличват на средния европеец. Или американец.
  • 38 Гост

    0 0 Отговор
    А какво е било българското име на връх Мусала? Защо не се поинтересуваме какви са били българските имена на трско звучащите наименования в България, вместо да променяме чисто българските наименования от злобна рус0ф0бия?
  • 39 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Вазов":

    Сус бре, кь0пек!
  • 40 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    В моят род се пази историята ни още от трско. Не си ти онзи, който ще ни вменява кое било измислено и кое било новото нормално.
  • 41 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кандидат Милионер":

    И колко репарации дължи Турция на България за 500 века окупация?