Last news in Fakti

13 Юли, 2019 13:16 4 995 35

Реставрират лъва на Шипка, фигурата разкри нови тайни

  • шипка-
  • паметник на свободата-
  • лъв-
  • реставрация
Реставрират лъва на Шипка, фигурата разкри нови тайни - 1
Снимка: БГНЕС

Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата на връх Шипка след като започна реставрацията му, предаде БГНЕС, позовавайки се на свой кореспондент.

Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по-рано от предвиденото.

"Установи се, че на всяка част, от която е сглобен лъвът, от вътрешната страна е изписано колко тежи съответният елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53", разказва д-р Чавдар Ангелов – директор на парк-музей "Шипка – Бузлуджа".

Добрите новини са, че лъвът е конструктивно здрав, т.е. носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.

Лъвската фигура бе почистена изцяло отвътре, носещата конструкция бе обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда. В общи линии, с това ще се изчерпат дейностите във вътрешността на лъвската скулптура.

Междувременно започна и отстраняването на фугиращите смеси, които са между всички сегменти на фигурата, ще се направи префугиране по технологията, която е съгласувана с Министерството на културата чрез зачеканяване на олово вътре в самите фуги. След което тези оловни участъци ще бъдат тонирани в съответния цвят и накрая лъвската фигура ще бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея, който да я защитава от влиянието на слънчевите лъчи и климатичните явления.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    52 0 Отговор
    Една добра новина
  • 3 Boxer

    27 9 Отговор
    Мястото на лъва е ВЪРХУ паметника, с поглед насочен на юг. Отчитайки последните 30 години, според мен, трябва да го насочим към запада който ни отне доста хора,.заводи, пазари и пари. Добър повод е решението на нашите германски "партньори"да построят завода на ФВ в Турция.

    Коментиран от #6, #32

  • 4 Голям Слон

    27 18 Отговор
    Бих искал да възстановят паметника в съседство - Бузлуджа! Така и така са хвърляни някога хиляди левове. Сега са едни опасни руини. Няма ли да е по-добре от тях да се направи паметник на комунизма? Смятам, че нямаме никакво основание да се срамуваме от този строй. Дори в определени аспекти имаме десетки причини за гордост. Все пак има още живи преки обективни свидетели на онези години. След още 10-15 лета ще е твърде късно. Тогава съвсем всичко ще е подвластно на разни чуди нам ценности.

    Коментиран от #8, #29, #33, #35

  • 5 И от мен

    18 14 Отговор
    И продължава комунистическата пропаганда да казва, че този паметник е на връх Шипка... Намерете на картата истинският връх Шипка/на който са се водили боевете през август 1878г./. А върхът , на който се намира най-българския паметник, носи името "Свети Никола" !!! " ФАКТИ" - защо не подемете инициатива за реално отразяване на родната история?!
  • 6 каракачанка

    35 0 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer":

    Молитва на българския народ - Господи, запази ни от политиците ни, с останалите врагове ще се справим сами.
  • 7 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Е тогава ще си такова майката!
  • 8 Да да

    19 16 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Не трябва да се срамуваме от комунизма! Трябва да го изкореним.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Голям Слон

    34 9 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    И от кое точно трябва да се срамуваме, че да го изкореняваме? И, всъщност, защо въобще нещо трябва да забравяме?! Който забравя, бързо повтаря грешките на миналото. И до какво се докарахме? Изглежда третата национална катастрофа бие тревога, но няма кой да чуе. Та, с какво да се гордея? Че пътувам навсякъде ли? Че и преди 2007-а нямах проблеми. Че сме член на Европа ли? Коя Европа? Онази, която е пълна с цигани и мюсюлмани ли? Че САЩ ни потупват по рамото, а ние като горда болонка подскачаме и се радваме на т.нар. приятелство? Да се гордея с демокрацията ли? Къде е? Със свободата на словото? За него напоследък даже нищо не съм чул. С правосъдието? С икономиката? С туризма? С прираста? С какво да се гордея по дяволите?! Дай ми една причина да се радвам. Освен тази, че съм жив и здрав.

    Коментиран от #12, #15, #27, #30

  • 11 Реставратор

    3 7 Отговор
    "....след което тези оловни участъци ще бъдат тонирани в съответния цвят и накрая лъвската фигура ще бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея...." и да е розов, нали?
  • 12 Сесесере

    8 13 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Всички неща, които си изброил са ценности на истинските демокрации, но тъй като тук все още властва КГБ и ДС в лицето на управляващите и държащите капиталите затова сме на това дередже! Сигурно си малък, затова чети и то съвременни издания , как е било през социализма и стига дрънкай глупости, че е било хубаво след, като нищо не си преживял , а и чел!

    Коментиран от #14

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Альо-о-о Коце, а нещо да напишеш за ГАРАНЦИИТЕ които дава "реставраторът", че иначе това си ачик наливане на пари на едни наши момчета....
  • 14 Помнещ

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    Хем 34 години демокрация, ХЕМ КГБ, ДС и т.н.!
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 13 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитат комунистическите гниди!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Чинга чук

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е сега поне найлонови торбички имаме!
  • 17 Голям Слон

    19 6 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Друго си е днес да можеш в средата на юли да купиш банани, нали? Стига да можеш да си го позволиш, разбира се. Майка ми и баща ми изплатиха почти 100 км.м. апартамент с около 10% от месечния си доход със заем от ДСК. Плащаха без проблем ток, вода и парно. Вдигнаха вила, караха скромен Москвич и изучиха децата си. Без да умират на 40 години от инфаркти и инсулти. Без да са доносници на ДС и членове на партия. Да, имаше доста глупости в онези години. И? Сега малко ли са? Дадоха му на народа красива опаковка, а съдържанието боклук. Но така е, когато няма сиво в главата. Радва се народът на целофанчета и чантички. А няма очи и ум да види разрухата, скрита зад привидна свобода и лъскавки неща тук-там.

    Коментиран от #23

  • 18 Сесесере

    5 8 Отговор
    Нали за това ти говорим и ние , още са онези на власт, какво да се промени? И баща ти и майка ти къде са работили та апартамент и вила ай стига знаем как беше.

    Коментиран от #19, #31

  • 19 Голям Слон

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сесесере":

    Знаеш ти... Бележките за вноските към банката още се пазят, за такива, които много знаят.. Всяка една фактура за керемеди, тухли, вар и цимент - също! Месечният доход вкъщи беше около 800 лева. И двамата работеха с по един почивен ден. С гарантирани отпуски, осигуровки, пенсионни. Те по тази банална причина днес баща ми е с 1000 лева пенсия. На майка ми е 500 лева. А мързеливци и тогава, и сега все е имало. Така е. Никой нищо никому даром не дава. И по чужбините колко сме изкарали... Но завистниците гледаха само резултатите. То и сега май е така.

    Коментиран от #20, #22, #24, #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бачо Киро

    4 1 Отговор
    Здрав ще е ами, да не е правен от днешните миндили... След ремонта обаче не се знае...
  • 22 Бачо Киро

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Абсолютно подкрепям, все едно моите спомени пишеш.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Голям Слон":

    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
  • 24 Сесесере

    7 6 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Баща ми взимаше 360 лева, мама 180 , работиха в завод за машиностроене, все нямахме пари. Купиха едни дънки на брата после и аз ги носих, а моите първи дънки бяха в 10 клас От един тираджия, но толкова широки, че после минаха през шивач . В нашия град нямаше заплати по 1000 лева в София, ако си от компартията-може. Миньорите взимаха 700лв. Така , че не преувеличавай нямаше нищо за сульо и пульо , ако имаше нещо то беше за избрани. Сега карам последен модел Мерцедес благодарение на либералната демокрация , където я има и на двете ми ръце.

    Коментиран от #25

  • 25 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сесесере":

    Не помня кога ми купиха първите дънки в моето щастливо социалистическо детство, а и не ме е вълнували много, в какво съм облечена. Децата не бяхме заразени от вируса
    дали си марково облечен или не. Помня, че обикаляхме големия град на колела и рядко имаше вечер, в която в къщи да не прескочи някой от комшиите. Какви са били социалистическите заплати на майка и татко също не съм в час, но ходехме всяко лято на море, а зимата почти всяка седмица на ски на Витоша(е, за последното не трябват много пари, след като планината ти е под носа)
  • 26 666666

    4 1 Отговор
    Правено е качествено.А,сега очакваме ремонт на ремонта
  • 27 666666

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Ще допълня,че за да си жив и здрав е въпрос на късмет.Иначе закъсашли го ще установиш,че и здравеопазване вече нямаме.
  • 28 Балканец

    2 0 Отговор
    Едно време правеха и пишеха кое, как и по колко. Сега всичко се прави, колкото да се пробута по сергийте.
  • 29 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Бузлуджа е най-добре да се преструктурира в скъп хотел със спа-сектор, конферентна зала и бар-ресторант. Може там да се правят бизнессрещи и тиим билдинзи, както за наши, така и за чуждестранни посетители. Трябва, обаче, да се събори колоната с петолъчката до него, и да се преименува, че навява мрачни мисли.
  • 30 Димов

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Отличен коментар. Въпреки, че не подкрепям комунистическата форма, по него време имахме всичко, което си изброил, а сега го заменихме за смартфони, джипове и ГМО банани.
  • 31 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сесесере":

    Не са те на власт още. Синчетата им дойдоха. И като типични богаташки синчета, свикнали само да ползват без да правят, почнаха да разпродават наследеното от бащите си, защото са прекалено некадърни, че да го стопанисват.
  • 32 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer":

    Нещо не си добре с главата ! Запада не ни е отнел нищо! Ти да не мислиш,че фирмите са западни.Всички фирми се контролират от офшортки собственост на ДС и другарите от БКП.Видиш ли фирма с допълнение БГ или България това е 100% офшортка. Например Кауфланд-България или Била-България.Преди години имаше Карфур-България и се оказа,че нашите са платили на гърците ,за да ползват името в България.Французите въобще не бяха чували за това! Така,че не намесвайте Запада ! По-вероятно да е Изтока,че всичко в България се контролира от Москва !
  • 33 Усмивката

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Комунизмът е ценност. За наследниците на коминистите обаче. Види се. Много ползи изкараха от него. Живеят сега в палати и внуците им и правнуци те. А народа да се радва на евтината храна тогава и почти без оари, в сравнение с сегашната. Щото тогава яде ти се мамул, влизаш в царевицата. Яде ти се грозде, влизаш в лозето.
  • 34 ахаааа

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Сега вече е ясно защо ревеш за соца! Но 90 % от българите не са разполагали с такива средства!
  • 35 draco

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Ти си Голем Болен Мозък !