Last news in Fakti

3 Октомври, 2012 13:23 732 1

Български писател спечели награда на Би Би Си

  • писател-
  • награда-
  • спечели-
  • български

Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би Си за кратък разказ с творбата си „На изток от Запада“.Победителят бе обявен на официална церемония в Лондон.

Пенков спечели наградата от 15 000 паунда, а втората отличена писателка от Южна Африка - Хенриета Роуз-Инес, взе премия от 2 500 паунда за своят разказа „Убежище“.

Конкурсът на Би Би Си е традиционен и се провежда от 2006 г. насам. Тази година той бе открит по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри, докато  по принцип той е отворен само за автори, живеежи в Обединеното кралство.

Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите  „На изток от Запада“ изследва „трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти“.

„Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин“, споделя Пенков.

„В същото време исках да напиша история за себе си в чужбина, в Америка - сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам“, каза авторът за Би Би Си.

Пенков ще вземе участие и в литературния фестивал в Челтнъм на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марко

    0 0 Отговор
    Браво Миро