Last news in Fakti

27 Ноември, 2012 21:45 2 434 10

Турска телевизия снима филм за Балканската война

  • балканската война-
  • филм-
  • турска телевизия
Турска телевизия снима филм за Балканската война - 1
Текст и снимки: Гюнер ШЮКРИ

Екип на турската държавна телевизия ТРТ  снима документален филм  в Кърджали посветен на 100-годишнината от Балканската война. Лентата ще бъде показана в предаването „Стогодишни истории”. В понеделник и вторник продуцентът Йълдъръм Ескиджи, режисьорът Сибел Дегер и операторите Мазлум Демирба и Фатих Генчбай снимаха в ардинските села Брезен, Богатино, Млечино, Горно и Долно Прахово. Екипът на ТРТ направи репортаж с възрастни жители от района, чиито прадядовци са били жертви във войната.

Турските телевизионери останаха силно впечатлени от невероятната красота на Родопа планина.

„Началото на проекта започнахме преди шест месеца. Камерите ни заснеха кадри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Унгария и Гърция”, подчерта продуцентът Йълдъръм Ескиджи. „Има много интересни истории от Балканската война, които трябва да се предадат от поколение на поколение, за да бъдат една светлина от миналото. Разговаряхме както с мюсюлмани, така и с християни ”, каза още той.

Излъчването на продукцията е планирано за началото на месец март 2013 година, а епизодите ще бъдат тринадесет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 77899

    0 0 Отговор
    Защо ги пускате тия, да снимат в Турция за да кажат колко българи са заклали и прогонили от пограничните райони?????
  • 2 триста итридесети

    0 0 Отговор
    няма начин нали сме "европейци" трябва да се показва всичко от историята за да го помнят поколенията, например могат да отидат в Батак и там да снимат
  • 3 йълдъръм

    0 1 Отговор
    нека снимат и покажат 4е лески и котефф са терористи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 невидим

    0 0 Отговор
    чиито прадядовци са били жертви във войната.Обясни ако обичаш по какъв начин са били жертви турците в тоя район през тая война!
  • 7 невидим

    1 0 Отговор
    И ПЛАНИНАТА НЕ СЕ КАЗВА ''РОДОПА ,, А РОДОПИ,РОДОПА БЕШЕ НАВРЕМЕТО ДСО РОДОПА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ
  • 8 abe, mani...

    0 0 Отговор
    РОДОПА ПЛАНИНА

    Коментиран от #10

  • 9 Български

    0 0 Отговор
    Не може да се снима по този начин, например в Гърция. "Жертви" били мюсулманите, как пък не. Ние сме в ЕС и можем да си тежим повече на мястото, но дупедавците които ни управляват сега, съвсем се нагъзиха на Анкара. Това ще има тежки последствия за бъдещите поколения. Дано осъзнаят какво народопредателство е да се прокарва протурската политика без да се контролират действията ина Българска територия. Помнете петте века иго. То не е било чак толкова отдавна.
  • 10 невидим

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "abe, mani...":

    Кво да правиш,толкова може милата(репортер редакторката)