15 Януари, 2021 14:26 1 699 5

България спечели 53 медала по природни науки през 2020 г.

  • медали-
  • българия-
  • ученици-
  • деца-
  • олимпиади-
  • природни науки-
  • физика

Българските деца отново доказаха, че са умни и успешни

България спечели 53 медала по природни науки през 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Изминалата 2020 г. не бе никак лесна за всички, в това число и за състезателите по природни науки. Олимпиадите преминаха онлайн, което обаче не възпря младите ни таланти от пожънване на куп нови успехи. Немалко от състезанията избраха изобщо да не се състоят, докато други преминаха в нов дигитален формат, събирайки ученици от всички краища на света. Равносметката обаче е в полза на поводите за национална гордост - 53 нови медала спечелиха през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика.

Сред 53-е отличия за изминалата година, говорим за: 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия, както и 3 почетни грамоти. За сравнение, през 2019 г. успехите се измерваха в 76 медала, 12 от които златни, когато почти всички национални отбори се завърнаха с медал за всеки свой участник. През 2018 г. медалите бяха 72 на брой, 18 от които златни. Така от 1959 г., когато започва олимпийското движение с първата олимпиада по математика, та до наши дни, националите са донесли за България общо (над) 1022 медала - 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови.

За 2020 г. се реализираха онлайн 11 различни (официално признати) балкански, европейски и международни олимпиади за ученици от 8 до 12 клас. Международните олимпиади бяха по: математика, информатика, биология, химия, астрономия и астрофизика; Международната Менделеевска олимпиада по химия; Европейската олимпиада по физика; Европейската младежка олимпиада по информатика; Балканските олимпиади по: математика, информатика и физика; Младежката балканиада по математика. През 2020 г. не се проведоха Международните олимпиади по физика, по астрономия и по лингвистика, както и Турнирът на младите физици.

Обичайно националните отбори по природни науки се излъчват след продължителна селекция сред т.нар. Разширени национални отбори. РНО представляват няколкото най-добри състезатели от съответната дисциплина на националните кръгове. През 2020 г. и националните олимпиади се проведоха в нетрадиционен формат, като всеки град с класирал се ученик организираше и провеждаше състезанието в рамките на областното училище координатор, според РУО на региона. Кръговете се проведоха от 27 до 30 юни 2020 г., а последвалият олимпийски състезателен сезон се проведе от юни до ноември.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2021 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 1000 медала - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    5 1 Отговор
    лошото е че тези деца заминават,а тука остават електоратите на ГРОБ и мутропитеците.....

    Коментиран от #3, #4

  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Въпреки това имат слаб 2 по обяснението на природното явление герб.....
  • 3 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Абсолютно прав си! Както казва един уважаван от мен артист, в един от своите филми: Няма нищо по жалко и трагично от пропиленият талант.
    Какво от това, че имаме умни и талантливи деца, като не полагаме усилия те да останат в БГ , да се развиват и чрез тях БГ да просперира.
  • 4 мдаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    А тези деца са на умните , честните и красиви протестъри ... Е, може да са деца на някои от ония , 80%
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Идеално, като завършат ще ги изгоним да работят за запад да подобряват икономиките им, а ние ще лежим и мърморим, докато ни пращат пари, че това е водещия бюджет на Ганьо.