Last news in Fakti

26 Март, 2021 17:22 3 692 8

Тина Търнър се сбогува с обществения живот в емоционален документален филм

  • тина търнър-
  • документален филм-
  • обществен живот-
  • сбогуване-
  • певица-
  • тина

"Тина" проследява възхода на певицата от "момиче от памукови полета" до звезда от световна величина

Тина Търнър се сбогува с обществения живот в емоционален документален филм - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Тина Търнър е сред най-големите изпълнители, успели да оцелеят дълго време в поп музиката, с кариера, датираща още от 60-те години на миналия век. Едва сега обаче, на 81-годишна възраст, звездата на ритъм енд блуса за първи разкрива най-съкровените си моменти и най-мрачните периоди в живота си, белязан от посттравматично стресово разстройство, в документален филм, който се явява сбогуването ѝ с обществения живот, съобщават международните информационни агенции.

"Изтъкан" около откровено интервю с музикалната икона, разкази на хора, които я познават и архивни материали, филмът "Тина" проследява възхода на певицата от "момиче от памукови полета", както самата тя се описва, до звезда от световна величина.

"Историята на Тина наистина няма аналог", заявиха режисьорите на филма Дан Линдзи и Ти Джей Мартин в началото на месеца, когато филмът беше представен премиерно извън конкурсната програма на Берлинале.

Търнър е предоставила на създателите на документалната продукция достъп до личния си обширен архив, голяма част от който никога досега не е виждан или чуван.

Тина Търнър се сбогува с обществения живот в емоционален документален филм
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

"Това не беше добър живот", казва звездата в началните сцени на филма, разделен на пет периода, първият от които "Част 1- Айк и Тина".

Тина Търнър и бившият ѝ съпруг Айк, починал от свръхдоза кокаин през 2007 г., се радват на огромен успех в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Двамата се развеждат през 1978 г. след бурен брак, в който певицата казва, че е била жертва на побои.

Изпълнителката на хита "What's Love Got to Do with It" стартира самостоятелната си кариера през 80-те години на миналия век, припомнят от life.dir.bg.

Когато за първи път сядат да разговарят, Търнър казва "Не искам да правя това", разказва сърежисьорът на "Тина" Дан Линдзи, който е потърсен от съпруга ѝ Ервин Бах, за да заснеме документалния филм.

"Зачудихме се какво означава това. Вероятно защото беше приключила с пресата и всякакви такива неща. В края на филма се говори за постепенното ѝ оттегляне", казва Линдзи.

Филмът "Тина" разказва за бурните години на певицата с Айк чрез собствените ѝ думи и споделеното в интервюта, които е давала.

"За мен най-голямото разкритие е фактът, че дори на този етап от живота си, тя страда от посттравматично стресово разстройство. Това беше така неочаквано за нас, че коренно промени подхода ни към целия филм", казва на свой ред Ти Джей Мартин.

Тина Търнър, носителка на осем награди "Грами" и известна с хитове като "River Deep, Mountain High", "Private Dancer" и "The Best", е родена в Тенеси, САЩ, но се мести в Швейцария през 1995 г., за да бъде с родения си в Германия съпруг Ервин Бах, който е музикален продуцент.

Тина Търнър се оттегли от сцената след разпродадено прощално турне, което приключи през 2009 г. Певицата получи швейцарско гражданство през 2013 г. През 2017 г. тя се завърна за кратко, за да представи "Тина Търнър: Мюзикълът".

Тина Търнър се сбогува с обществения живот в емоционален документален филм
Снимка Архив: EPA/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    19 0 Отговор
    Велика

    Коментиран от #3

  • 2 Zrock

    9 0 Отговор
    ФЕНОМЕН

    Коментиран от #4

  • 3 лудия меломан

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Най-великата....Императрицата на поп-а.Винаги съм се чудил от къде взимаше толкова енергия, просто се раздаваше на публиката. А ''Nutb ush... ''за мен е най-големия и шедьовър...Поклон.

  • 4 лудия меломан

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Zrock":

    Абсолютно..Със спирането на творческата и дейност си отиде цяла епоха в популярната музика. Нямаше слаба песен. А шоутата и останаха незабравими спомени у всеки, който я е гледал на живо. Аз бях един от тези късметлии..
  • 5 БАЧУ

    1 2 Отговор
    Това са те Лили Иванова и Тина Търнар.

    Коментиран от #6

  • 6 Hard&Heavy

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЧУ":

    Де вреш нашият не наял се бабишкер за соц употеба в елита?
  • 7 Hard&Heavy

    3 0 Отговор
    Най-великите в жанра от двата пола Тина Търнър и Том Джоунс! Поклон!!!

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.