Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 13:19 3 823 13

Издават прочутия дневник на Достоевски

  • достовски-
  • фьодор достоевски-
  • дневник-
  • издават-
  • прочут дневник-
  • руски писател-
  • издателство захарий стоянов-
  • 200 годишнина

Поводът за това е 200-годишнината от рождението му

Издават прочутия дневник на Достоевски - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Издателство „Захарий Стоянов“ издаде в два тома прочутия дневник на великия руски писател Ф.М. Достоевски по повод 200-годишнината от неговото рождение и 140-годишнината от кончината му.

Дневникът е ярка и дълбока по съдържание, идеи, размишления и прозрения творба, която не е преиздавана на български език от 1986 година. Сегашното издание е с преработен и подобрен превод от Венцел Райчев, Владимир Райчев и Лиляна Минкова и в ново художествено оформление. Встъпителната студия е дело на литературния критик Панко Анчев – почетен доктор на Литературния институт „Максим Горки“ – Москва.

„Дневник на писателя” е особена книга, писана (с прекъсвания) в продължение на пет години: 1873, 1876, 1877, 1880 и 1881 година. Тогава в Русия започват сериозни, дори драматични процеси във вътрешния и международния обществено-политически и литературен живот, които изискват задълбочен анализ и осмисляне. Руската интелигенция винаги се е чувствала отговорна и задължена да наблюдава обществените процеси, да ги анализира и предлага идеи за разрешаването на възникналите проблеми.

Издават прочутия дневник на Достоевски

Руската литература и мисъл първи усещат и виждат преображението на обществения живот след отмяната на крепостното право, стъписването на хората, смяната на обществената чувствителност и болката от това стъписване. Новата реалност наистина поражда болка. Само в очите и представите на повърхностните идеолози и революционери всичко е или бяло, или черно. Всичко обаче в Русия е много по-сложно.
Сложно и трудно е тогавашното геополитическо положение на Русия. Предстои преначертаването на политическата карта на Европа след очаквания разпад на Османската империя. Великите сили кроят своите коварни планове, за да изключат Русия от състава на тези, които решават политическото бъдеще на Европа и света, и да намалят влиянието ѝ върху поробените славянски и православни народи. По същество Западна Европа води с Русия ожесточена война.

Руската интелигенция е раздвоена в споровете за пътищата на Русия в модерната епоха. Тази раздвоеност често приема драматични форми и предизвиква остри дискусии, разделящи както интелигенцията, така и обществото. Разделителната линия преминава през отговора на въпросите „накъде?”, „как?” и „с кого?”.

Отговори на тези въпроси дава Ф. М. Достоевски в своя „Дневник на писателя“. Забележителни са неговите размишления за т. нар. „Източен въпрос“, за съдбата на поробените православни славянски народи, за ролята на Русия и нейната огромна отговорност за съдбата на света в новата епоха.

Дневникът на Достоевски има пророчески послания. Новото издание на български език ще има огромно значение за осъзнаването на днешните български проблеми и за българското участие в световните дела.

Нека припомним, че Ф. М. Достоевски е един от най-четените и превеждани в България руски писатели. Огромни са тиражите, в които са излезли неговите романи, повести, разкази. Интересът към творчеството му расте и през последните години. Достоевски е близък до българина и с любовта си, която проявява към българския народ, докато той е под османско робство и се бори за своята свобода. Великият писател е един от многото руски интелектуалци, които призовават руския император да започне освободителна война срещу Османската империя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    14 1 Отговор
    Фьодор Михайлович - най-великият измежду великите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 среднощен

    11 1 Отговор
    "Нито анархистите, нито революционерите ще погубят Русия - крайните либерали ще го сторят..."; Из дневника на Ф. М. Достоевски
  • 4 Най-после нашите олиго...пардон русофили

    6 8 Отговор
    Ще научат как са се учудвали крепостниците че, тези които "освобождават" са били много по-свободна от "освободителите"

    Коментиран от #11

  • 5 Радка пиратка

    4 4 Отговор
    Изтрихте ми справедливия коментар. Затова ще цитирам нашенския Езоп, Радой Ралин: "Цялата култура се върти около ...."
  • 6 Бесен Язовец

    1 6 Отговор
    Нещастника Достоевски любимеца на сороснята

    Коментиран от #7

  • 7 Не пиши

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    глупости! Достоевски е ВЕЛИК - а всеки велик може да бъде любимец на всеки! /Само за сведение - навремето комунистите ограничаваха изпълненията на Вагнер не само в България, защото бил любимец на Хитлер. Направи си извода. Ако можеш/. А до №4 - простотията е бедгранична. Само това ли знаеш за Достоевски? И това не знаеш.../
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    ".........Oтгoвoри нa тeзи въпрocи дaвa Ф. М. Дocтoeвcки в cвoя „Днeвник нa пиcaтeля“. Зaбeлeжитeлни ca нeгoвитe рaзмишлeния зa т. нaр. „Изтoчeн въпрoc“, зa cъдбaтa нa пoрoбeнитe прaвocлaвни cлaвянcки нaрoди, зa рoлятa нa Руcия и нeйнaтa oгрoмнa oтгoвoрнocт зa cъдбaтa нa cвeтa в нoвaтa eпoхa..."
    --------------------------
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца – Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
    По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #10

  • 9 Литератор

    1 0 Отговор
    Достоевски е сочен единодушно от западноевропейските критици като предтеча на западноевропейския модернизъм. Модернистичните тенденции, които се появяват в литературата в началото на 20 в., в т-вото на Пруст, Джойс и Кафка, са повлияни пряко от полифоничния роман на Достоевски.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Варненец

    1 0 Отговор
    Достовски е един от русите, внушил на Император Александър Втори да освободи Българско. Поклон! И още нещо - той е бил антилиберал, за сведение на някои незнаещи.
  • 13 Анти-Весо

    0 0 Отговор
    При всяко завръщане у дома, вадя том 10 от старата библиотека на моето детство и юнюша-евство и се считам отново от самото начало... и все не ми омръзва! Такъв таак си прави Достоевски със всичко модерно, че да се чудиш дали го е писал вчера - за ползата за горнобанския мужик от дружеството за защита на бездомните песове, или за гладните селяни и кучета от преди 150 години! И полагам книгата настрана и се замислям за нашата действителност... и като се събудя от тези размисли... за всичко, през призмата на Достоевски... то станало време за гранична проверка. И поставям книгата в библиотечката на сигурно и безопасно место... далече от скенери на чанти и мозъци, и отчитам... до следващото завръщане и тайна явна с бившия осъден на смърт мислител. Дано не го забранят! Но може и по-зле... дано не му редактират мислите...