Last news in Fakti

22 Март, 2013 11:08 1 748 0

Куклени фолкфурии и депутати казват "Пипни ме за късмет!"

  • изложба-
  • кукли

В навечерието на Първи април и в първите пролетни дни от Арт-къща „Куклите” са решили да подсилят имунната ни система със смях. Затова са поканили един изключително колоритен, забавен, злободневен и шарен свят от кукли – персонажи от родната ни действителност. В изложбата на Анелия Василева „Пипни ме за късмет!” повече от  50  атрактивни кукли се смеят, намигат, говорят, одумват и живеят по наш образ и подобие, докато очакват своите почитатели в Куклената къща.

Куклите

Катаджията, стиснал двайсетолевка, Фолкфурията Гергана, Депутатката кокетка Калинка, Честната съдийка, Бившият депутат, Готвачът Ути, Болният доктор, който се моли за финансова инжекция, Кандидат-студентът Първан  - всеки със своя лична карта, на която са записани името му, посланието и авторският подпис… Те са сред най-харесваните кукли на Анелия. А колоритните баби и дядовци по-често „пътуват” извън България, където представят патриархалния бит и умиляват публиката.

Авторката

Анелия Василева е завършила Технически университет и рекламен дизайн, но повече от 10 години прави кукли с фантазия и усмивка. Започнала почти на шега, докато разглеждала сайт за битови кукли и решила да опита и тя. Изработила коминочистач и го подарила за късмет на  приятелка, която имала магазин за бижута.

Още на другия ден приятелката й се обадила с молба да направи още десетина коминочистачи, защото много от клиентите искали да купят нейния. Така се появил Черен Петър с паспорт, на който пише „Пипни ме за късмет”. И той повел „хорото” от веселяците на Анелия.

„Колкото са по-шантави, толкова повече хората ги харесват -  казва авторката. - Моите кукли са подходящи за подаръци, защото са направени  с чувство за хумор, дават настроение. Имам всякакви образи – на хора с различни професии или с различни хобита. И всеки си намира този типаж, който да подари с чувство за хумор на празник на приятел или пък с намек към шефа, съседа, доктора…”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА