Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 11:19 1 727 10

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби

  • майстора-
  • владимир димитров-
  • изложба-
  • творби-
  • галерия-
  • картини

В празничната изложба са включени 350 творби на Майстора, голяма част от които реставрирани или в нови рамки

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби - 1
Снимки: БГНЕС

С тържествено честване художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил отбеляза 140 години от рождението на своя патрон. За годишнината в галерията е подредена изцяло нова експозиция, в която са включени около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба. Всичките са собственост на кюстендилската галерия, отбелязаха от там. За изложбата бяха реставрирани 55 произведения на Майстора, а други 280 - поставени в нови рамки, предава БТА.

За първи път три четвърти от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Представени са подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет са непоказвани досега творби.

Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора" на 1 февруари, в деня на неговото рождение. От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. Връчването на наградата се превърна в празник и събитие от национална величина, каза директорът на галерията Валентин Господинов. Новият носител на наградата е Атанас Парушев.

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора 2020 година също бе открита в незавършената част на галерията.

Честването на годишнината на Майстора започва с поднасяне цветя пред паметника на Владимир Димитров - Майстора и посещение на неговата къща-музей в село Шишковци, община Кюстендил, последвано от поклонение и пред паметника на Майстора пред галерията в Кюстендил. Честванията в галерията са придружени от концерт с класическа музика, както и церемония по връчване на Националната награда за живопис на новия лауреат.

По повод 140 години от рождението на Майстора, Общината в Дупница и Историческият музей в града също организират изложба на графики на художника от художествения фонд на Община Дупница, която е разположена в малката зала на Общинската художествена галерия в Дупница.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 proi4o

    1 0 Отговор
    Първaта е от Cтоян Bенев.
  • 2 Абв

    1 11 Отговор
    Може и да не разбирам от изкуство, но пари за такива картини не бих дала. Не виждам красота. Само тази с хорото е що годе добра.

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 3 BAI NOODLES

    2 0 Отговор
    И как ги разбрахте че са негови картини. Майстора е известен и с това че никога не е подписвал картините си. И за това е най фалшифициран,въпреки че е най популярния художник у нас не е най скъпи продавания.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Gucci x Balenciaga

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абв":

    Наистина не разбираш,по тъжно ми че този човек не е придобил известност защото има банда некадърници които са заели грешно постове и не е в световни изложби хората да видят и да чуят за България. Със какво е по добър Пикасо например ?Ако можеш да ми разбереш въпроса за което се съмнявам

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 456

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Gucci x Balenciaga":

    Това, че не ми допада не значи, че не разбирам. Предпочитам Вазари или Микеланджело например. Въпрос на вкус.

    Коментиран от #8

  • 8 Gucci x Balenciaga

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "456":

    Пак обърка плетката нещо 😉Вазари разделя времето си между Венеция, Рим и Неапол,той става великият архитект на флорентинския артистичен живот.Проектира и строи коридора, свързващ Палацо Векио с Палацо Пити: този покрит проход позволява на Медичите да пресичат Арно, да циркулират между дворците, без да слизат по улицата.художник, архитект, историк на изкуството, писател, Джорджо Вазари умножава дейностите. Той е един от онези велики хуманисти от Ренесанса,
    по-ясен в архитектурата и историята на изкуството, отколкото в живописта. Неговият брилянтен успех през 16-ти век във Флоренция ни оставя днес паметници и първата история на изкуството, но малко наистина интересни картини.

    Коментиран от #9

  • 9 456

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Gucci x Balenciaga":

    Еми неговите картини повече ми харесват. Няма значение кога е живял. 😉
  • 10 еще един неразбиращ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абв":

    Коментарът ти е много спорен. От една страна ние като народ имаме нужда от икона с която да се гордеем. Е, избрали сме си Майстора. Нищо лошо. От друга, аз лично преди доста години бях шокиран от твърдението на търговец на картини, че Майстора не може да се продаде на Запад за повече от 500 долара.
    Не искам да правя изводи. Мога да съжалявам, че живея далече от Кюстендил и не мога да видя изложбата.